La fusió de Deutsche i Commerzbank posa en perill fins a 30.000 llocs de treball
"Si de sobte has de acomiadar 30.000 empleats això genera un escàndol", afirma el director del Centre Financer de Baviera
La potencial fusió entre Deutsche Bank i Commerzbank, els dos majors bancs d'Alemanya, amenaça de destruir fins a 30.000 llocs de treball, pràcticament un de cada cinc treballadors dels 140.700 empleats que les dues entitats sumaven al tancament de 2018, segons les estimacions inicials del sindicat Ver.di i organitzacions com el Centre Financer de Baviera.
"Desgraciadament hauríem d'assumir que en aquest escenari hi hauria una amenaça immediata per a 10.000 llocs de treball i a llarg termini fins a 30.000, especialment a Alemanya", ha indicat el responsable de l'àrea de banca del sindicat germànic Ver.di, Jan Duscheck, en declaracions a la cadena alemanya 'n-tv', recollides per Europa Press.
Notícia relacionada
Commerzbank i Deutsche pugen després de confirmar que negocien la seva fusió"Des del nostre punt de vista, una fusió així no serviria per crear un model de negoci que fos sostenible a llarg termini", ha afegit el representant sindical, que ocupa un seient al Consell de Supervisió del Deutsche Bank.
En aquest sentit, el director del Centre Financer de Baviera, Wolfgang Gerke, considera que la fusió entre Deutsche Bank i Commerzbank "no té cap sentit" i ha assenyalat que les dues entitats encara estan abordant problemes heretats, com la integració de Postbank.
"Si de sobte has de acomiadar 30.000 empleats això genera un escàndol", ha apuntat Gerke a l’'n-tv', i ha advertit que això no seria molt ben rebut pels clients i ha suggerit que les entitats apostin per altres estratègies, incloent-hi la racionalització dels seus serveis informàtics i col·laborar amb les caixes d'estalvis.
Per la seva banda, el vicepresident de l'associació DSW, enfocada a la protecció dels inversors particulars, Klaus Nieding, tem un impacte negatiu fins i tot major en l'ocupació. "Em temo que estaríem parlant de retallades d'ocupació de potencialment a cinc xifres, entre 30.000 i pot ser que 50.000 llocs de treball", apunta en declaracions al diari Süddeutsche Zeitung.
Deutsche Bank, el banc més gran d'Alemanya, va confirmar aquest diumenge que l'entitat havia iniciat les converses i negociacions per fusionar-se amb el seu major competidor al país, el banc Commerzbank, en el qual el govern alemany manté una participació lleugerament superior al 15%.
A LA RECERCA DE MÉS RENDIBILITAT
En concret, l'entitat ha informat que està "revisant les seves opcions estratègiques" de consolidació al sector bancari alemany i europeu, per a això se centraran en millorar "el perfil de creixement" i en la "rendibilitat".
No obstant això, Deutsche Bank va alertar que només ha iniciat les negociacions de moment, de manera que "no hi ha la certesa que hagi de passar alguna transacció".
"Hem de valorar les oportunitats a mesura que emergeixen", ha indicat el conseller delegat de Deutsche Bank, Christian Sewing, als empleats del banc. "La consolidació al sector bancari alemany i europeu és important per a nosaltres, de manera que hem de valorar com volem prendre part en donar-li forma", ha afegit.
La possible fusió entre les dues entitats financeres ha estat sobrevolant el sector durant els últims mesos, tot i que fins a la data els dos bancs havien negat qualsevol acostament, al·ludint al fet que es tractava tan sols de rumors.
La setmana passada, quan van tornar a agafar força les especulacions de la fusió de dos bancs, els sindicats amb representació a les dues companyies van criticar la possible transacció que, segons ell, se saldaria amb acomiadats de forma irremeiable.
El passat mes de febrer, el fons Cerberus, propietari d'un 3% de Deutsche Bank i d'un 5% de Commerzbank, va recolzar la fusió entre les dues entitats, malgrat que fa uns mesos s'hi oposava.
Entre les raons que recolzar aquest canvi d'opinió de Cerberus estaven l'evolució de la cotització de les accions de tots dos bancs, així com la perspectiva que la fusió permetria abordar en millors condicions els ràpids canvis tecnològics al sector bancari.