La Fiscalia demana imputar Francisco González pel cas BBVA-Villarejo
En qualitat d'investigat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets
La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat a l'Audiència Nacional la imputació de l'expresident de BBVA Francisco González pels contractes que va subscriure l'entitat amb el comissari jubilat en presó provisional José Manuel Villarejo, segons ha pogut confirmar Bolsamanía.
El Ministeri Públic ha dirigit un escrit al jutge instructor de l'anomenat cas Villarejo perquè citi a declarar González en qualitat d'investigat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets, segons les fonts consultades.
La petició de citació de Francisco González arriba després que el jutge Manuel García Castelló imputés el passat estiu BBVA com a persona jurídica després de sol·licitar-lo el ministeri fiscal pels delictes de suborn actius, revelació de secrets i corrupció.
La Fiscalia va demanar, entre altres causes, perquè al·legava que alguns directius de BBVA van cobrar "dons" per part de Grup Cenyt per intervenir en la seva contractació, que es va estendre entre els anys 2004 i 2017.
González és la persona a la qual les acusacions apunten com a principal responsable de la contractació de Grup Cenyt, l'empresa de José Manuel Villarejo.
En ser imputat, se sumaria a la llarga llista de citacions de García Castelló, en la qual figuren, a més de BBVA i Villarejo, que protagonitza el cas Tàndem, Ángel Cano (exconseller delegat), Julio Corrochano (excap de Seguretat del banc), Antonio J. Béjar (exresponsable de BBVA Real Estate i president de Districte Castellana Nord), Ignacio Pérez Caballero Martínez (ex de BBVA Assegurances), Javier Maragón Navas (exdirector de Finances de BBVA), Ricardo Gómez Barrero (exdirector de Comptabilitat), Inés Díaz Ochagavia (actual responsable de Seguretat després de substituir en el càrrec Corrochano), Nazario Camp Campuzano (directiu de Seguretat del banc que roman a l'entitat) i Rafael Redondo (exsoci de Villarejo).
Un dels que, a més, està col·laborant amb la Justícia és Antonio Béjar, el qual BBVA va apartar de la presidència de Districte Castellana Nord, l'empresa encarregada d'executar l'Operació Chamartín, una vegada que la Fiscalia va demanar per a ell llibertat sota fiança de mig milió d' euros, una sol·licitud que va retirar dies després. Des de llavors, Béjar s'ha presentat en diverses ocasions davant el jutge per donar explicacions sobre el cas i fa un parell de mesos el directiu va ser acomiadat de BBVA, a la qual es va incorporar després de la seva sortida de Districte Castellana Nord.
ASÚA I ARBIZO TAMBÉ PODRIEN SER IMPUTATS
Al costat de la de Francisco González, la Fiscalia ha demanat la imputació de Juan Asúa, assessor de capçalera de l'actual president de l'entitat financera, Carlos Torres. Durant els anys objecte de les indagacions va ser responsable del BBVA a Espanya i Portugal i responsable de Corporate & Investment, successivament.
Així mateix, Anticorrupció ha demanat que se citi com investigat el qual fins al passat mes de juliol, quan va ser cessat, ostentava el càrrec de responsable de Regulació i Control Intern del BBVA, Eduardo Arbizu, la sortida del qual va transcendir un dia després que el jutge imputés formalment l'entitat financera pel cas Villarejo. Com en el cas de González i Asúa, es demana imputació per suborn i revelació de secrets, d'acord a les fonts consultades.
Precisament, en aquesta tanda de citacions Anticorrupció demana que se citi el banc com a persona jurídica, després que se suspengués la compareixença inicialment prevista per raons d'agenda del jutjat i quedés pendent d'un nou assenyalament per motius relacionats amb la defensa, d'acord a les fonts consultades.
Al costat dels esmentats responsables de l'entitat, la Fiscalia ha demanat que se citi persones de l'entorn de Villarejo ja investigades en la causa i que van participar en major o menor mesura en els contractes objecte de les indagacions, 13 anys d'encàrrecs per import superior als 10 milions d'euros i que anaven des de les suposades tasques d'espionatge per frustrar l'entrada al banc de la constructora Sacyr, fins a frenar la presumpta extorsió d'una associació de consumidors passant per analitzar la situació de morosos com Martinsa o Prasa.
Les indagacions se segueixen en la novena peça separada d'aquesta macrocausa que ja té 18 línies diferents d'investigació i que es preveu que superarà la vintena abans que acabi l'any, tenint en compte la multitud de 'projectes' i clients del "clan parapolicial" mafiós que hauria estat liderant Villarejo a través de les seves empreses i dels que va deixar constància als més de 40 terabytes d'informació que se li van intervenir quan va ser detingut, el novembre de 2017.