La CNMV demana a Sánchez que no endureixi el govern corporatiu

El president de l'organisme considera "excessiu" ampliar al 10% el límit per ser conseller independent

Per

Bolsamania | 04 jul, 2018

Sebastià Albella, president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), rebutja que el nou Executiu s'endureixi més la norma del govern corporatiu. Albella ha assenyalat que no és moment de grans reformes estructurals a l'àmbit corporatiu, perquè les últimes estan recents.

El president del regulador considera que la Llei de societats de capital, que es va introduir el 2014 i que està centrada en temes de govern corporatiu, és "massa recent". També s'ha referit al codi de bon govern que es va fer el 2015. "Crec que l'estabilitat normativa és un valor rellevant i que cal deixar que les normes estiguin vigents un mínim de temps per extreure’n ensenyaments i que es produeixi l'efecte que es vol amb elles", ha argumentat Albella.

Així ha insistit que "cal deixar que les normes estiguin posades un mínim de temps perquè aconsegueixin pel que estan fetes". Sebastià Albella ha participat en el VI Fòrum del Conseller, organitzat per KPMG, durant el qual s'ha debatut la figura dels consellers al govern corporatiu.

D'altra banda, durant la seva intervenció, el president del supervisor ha apuntat que augmentar del 3% al 10% el límit de participació accionarial a partir del qual els consellers dominicals perden la condició d'independents, com succeeix en altres països, és "excessiu". Per la qual cosa ha apuntat que haurien de manejar percentatges inferiors i diferents en funció de la mida de les companyies.

Albella: "Cal deixar que les normes estiguin posades un mínim de temps perquè aconsegueixin pel que estan fetes"

Davant d'això, Albella ha explicat que la CNMV està analitzant l'equiparació de la condició dels consellers microdominicals a la dels independents. A Espanya, els consellers dominicals perden la consideració d'independents en posseir més del 3% del capital de la companyia, enfront del 10% que estableix la majoria d'inversors institucionals en altres països.

En concret, Albella creu que la figura del conseller microdominical no hauria "d’equiparar sense més a la del conseller independent", sinó que podria "obrir-se la porta" al fet que poguessin actuar com a consellers coordinadors o permetre'ls optar a la presidència del comitè de nomenaments i de retribucions.

Al fil dels consellers independents, Sebastià Albella ha apuntat que els consellers independents que se senten "inquietats o pertorbats" a acudir al supervisor a la recerca d'empara. Segons ha explicat Albella, la CNMV té potestat per aclarir situacions i pot exercir una funció de 'naming and shaming' que considera que pot ser "molt útil" com a mecanisme de protecció de la independència d'aquests consellers. "Animem els consellers independents que se sentin inquietats o pertorbats en la seva funció a acudir a la CNMV", ha assenyalat.

GUIA TÈCNICA SOBRE COMISSIONS I RETRIBUCIONS

Albella també ha anunciat que la CNMV està treballant en la realització d'una guia tècnica sobre comissions i retribucions. Tal com ha assenyalat el passat 12 de juny, la Comissió va aprovar una circular -que està pendent de publicar al BOE- que modifica els models d'informe anual de govern corporatiu d'empreses cotitzades i altres emissors i el de remuneracions només de cotitzades, que entre altres aspectes, els permet escollir el format que prefereixin.

Amb això, flexibilitza la manera en què les empreses organitzen i estructuren la informació que estan obligades a proporcionar als accionistes, inversors institucionals, assessors de vot i altres grups d'interès. Les societats que ho desitgin podran presentar els informes en format lliure, el contingut dels quals haurà de respectar el contingut mínim que estableixi la legislació, acompanyats d'apèndixs estadístics.

A més, la norma obliga informar detalladament dels motius i circumstàncies de les baixes de consellers, i de les propostes sotmeses durant la junta general d'accionistes que no hagin estat aprovades i, quan s'aborden els riscos que afecten el negoci, s'han d'especificar els relacionats amb la corrupció.

Últimas noticias