La CNMC multa Telefónica amb 5 milions per incomplir obligacions en comprar DTS

Obligacions assumides en els compromisos que l'operadora va presentar i va acceptar voluntàriament

Per

Bolsamania | 16 set, 2022

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Telefónica amb 5 milions d'euros per incomplir diverses de les obligacions assumides en els compromisos que l'operadora va presentar i va acceptar voluntàriament i que van portar la CNMC a autoritzar la compra de DTS el 2015.

Posteriorment, el juliol de 2020, la CNMC va prorrogar els compromisos adquirits per Telefónica per un període de 3 anys, amb l'objectiu de seguir preservant la competència als mercats afectats per l'adquisició esmentada; entre d'altres, el mercat de la televisió de pagament i el de les comunicacions electròniques.

Entre les obligacions infringides es troben les relacionades amb la informació que Telefónica ha de remetre perquè sigui possible analitzar la replicabilitat efectiva de les ofertes comercials al detall que inclouen canals propis premium a la seva oferta majorista de televisió de pagament.

En els compromisos, Telefónica es va obligar a posar a disposició dels operadors una oferta de canals premium a preus que permetin que els seus competidors puguin replicar les ofertes i ser competitius. Per garantir l'efectivitat d'aquesta obligació i que aquestes ofertes no incorren en estrenyiment de marges, Telefónica també es va comprometre a remetre a la CNMC periòdicament informació sobre les ofertes que llença al mercat

La incoació de l'expedient sancionador es va produir perquè el Consell de la CNMC, en la Resolució de 28 de juliol de 2021, va declarar l'existència d'indicis d'incompliment de la seva obligació de remissió d'informació, en aquest cas fonamental per verificar el compliment del compromís 2.9 .j). Aquest garanteix que l'oferta majorista per la qual Telefónica posa a disposició canals premium a tercers té unes condicions que permeten la replicabilitat efectiva per part de tercers a les seves ofertes al detall que inclouen aquests canals.

Tot i això, la CNMC ha verificat que, entre maig del 2015 i, almenys, juny del 2020, Telefónica no va aportar de forma puntual, correcta i completa la informació deguda.

Telefónica, ja des de la primera remesa d'informació a la qual estava obligada (un mes després de l'operació de concentració) i de manera contínua fins a l'any 2020, ha incomplert l'obligació en aportar de manera incompleta, no puntual i en format que impedia l'exercici de verificació de la CNMC, la informació exigida als compromisos.

Com a conseqüència de la conducta, Telefónica ha entorpit la tasca de vigilància dels compromisos i la detecció primerenca d'incompliments eventuals relatius a la replicabilitat de les ofertes comercials de tercers operadors.

L'incompliment del que estableixen els compromisos d'una operació de concentració en aplicació de la Llei de Defensa de la Competència (LDC) suposa una infracció molt greu en virtut de l'article 62.4.c de la LDC. Per tot això, la CNMC ha imposat a Telefónica una multa de 5 milions.

La CNMC recorda que contra aquesta resolució es pot interposar directament recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la notificació.

Aquesta resolució ha estat aprovada amb el vot particular de dos consellers.

Últimas noticias