La CNMC multa Repsol amb 5 milions d'euros per incomplir les seves obligacions
La petroliera ja ha anunciat que recorrerà davant l'Audiència Nacional
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Repsol amb 5 milions d'euros per incomplir les obligacions que l'organisme li va imposar en dos expedients sancionadors previs amb referència als seus contractes amb empresaris de gasolineres independents. La petroliera ha assegurat que ha complert "amb fidelitat" els compromisos adoptats i ha dit que recorrerà la decisió davant l'Audiència Nacional.
En concret, Repsol ha assegurat que recorrerà per la via contenciosa administrativa davant l'Audiència Nacional la decisió de la CNMC perquè ha complert amb el 'superregulador'. Fonts de la petroliera citades per Europa Press apunten que la CNMC va acceptar que oferir a tota la xarxa d'estacions de servei CODO ('Company Owned Dealer-Operated', és a dir, les gestionades de forma independent) de Repsol el model consigna, abans de desembre de 2018, era l'instrument vàlid de compliment de la resolució del 2009, mentre que "ara sosté que no".
La petroliera va ser sancionada en aquests expedients, de juliol de 2009 i desembre de 2013, juntament amb Cepsa i BP, per infringir la normativa espanyola i europea de competència en fixar indirectament el preu de venda al públic dels seus carburants a empresaris independents que operaven sota la seva bandera.
La CNMC va considerar llavors que, amb aquesta pràctica, es restringia la competència entre les estacions de servei de la seva xarxa i entre la resta d'estacions de servei i va multar Repsol amb 8,75 milions d'euros, de manera que aquesta nova multa de 5 milions és la segona que li imposa l'organisme per incomplir la resolució de 2009.
A més de les sancions, Competència va instar les petrolieres a prendre les mesures necessàries perquè el preu de transferència o de cessió del carburant s'establís amb criteris objectius, de manera que no desincentivaran les estacions de servei en realitzar descomptes als seus clients.
Dins de la tasca de vigilància per verificar el compliment de les obligacions imposades en aquests expedients, Competència ha dictat ara una altra resolució per comprovar en concret la forma de determinació del preu de transferència del carburant en els contractes de comissió i en els contractes de revenda indexada a preu de referència en els quals els distribuïdors són empresaris independents.
Segons la CNMC, l'única solució de compliment que va adoptar Repsol des del 2016 va ser implementar un nou model de contractació, conegut com a "model consigna", que es basa en la fixació directa de preus a les estacions de servei afectades, sota la presumpció que actuen com a agents o comissionistes purs.
La data definitiva de finalització del procés de conversió de tots els seus contractes a l'esmentat model era el 31 de desembre de 2018. No obstant això, a data de l'1 de gener de 2019 seguien subsistint a la xarxa de Repsol una gran quantitat de contractes que incomplien les resolucions de 2009 i de 2013, apunta Competència.
Per tot això, la CNMC "considera acreditat que Repsol ha incomplert les esmentades resolucions" en relació amb els contractes subjectes a compliments subsistents entre l'1 de gener de 2019 i el 22 d'octubre de 2019, data en la qual la petroliera "va decidir unilateralment migrar tots els contractes subsistents a un model alternatiu denominat variable preu de tercer quartil provincial".
La CNMC ha instat, a més, a la Direcció de Competència perquè vigili el compliment de la resolució recentment aprovada i prossegueixi la vigilància de l'expedient. Competència recorda que aquesta resolució posa fi a la via administrativa, i davant d'ella es poden presentar recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos des del dia següent de la seva notificació.