La CNMC multa Luminora (Soltec) amb 384.672 euros per abús de posició

Va actuar de forma improcedent com a IUN del nus Fausita 400 KV davant d'un competidor

Per

Bolsamania | 02 gen, 2024

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Luminora Solar Doce, filial de Soltec, amb 384.672 euros per "haver prioritzat els tràmits de les seves instal·lacions de renovables enfront de Red Eléctrica (REE) davant els d'un competidor" . Segons entén el regulador, es tracta d'un abús de la seva posició de domini, una infracció de l'article 2 de la Llei 15/2007, del 3 de juliol, de Defensa de la Competència (LDC).

Segons ha explicat la CNMC en un comunicat, la investigació va tenir l'origen en una resolució de la Sala de Supervisió Regulatòria de la CNMC per un conflicte d'accés (CFT/DE/134/20). La CNMC va determinar llavors que Luminora havia actuat de forma improcedent com a IUN del nus Fausita 400 KV davant d'un competidor.

Per tant, la Direcció de Competència va iniciar una investigació per un possible abús de la seva posició de domini en aquest nus, conducta prohibida per l'article 2 de la Llei de Defensa de la Competència.

"Luminora va abusar de la seva posició de domini com a IUN, la designació del qual havia sol·licitat ella mateixa, i no va incloure les instal·lacions del seu competidor en les diferents sol·licituds coordinades enviades a Red Eléctrica, contravenint les seves obligacions. Fins i tot es va negar a fer-ho malgrat requerir-ho REE", explica la CNMC.

Així mateix, el regulador explica que el competidor "va haver de plantejar un conflicte davant de la Sala de Supervisió Regulatòria i no va obtenir accés al nus fins a la seva resolució, més d'un any després de la primera sol·licitud".

A més de declarar-se la responsabilitat Luminora com a autora de les pràctiques sancionades, s'ha declarat la responsabilitat solidària de la societat matriu Soltec als efectes del pagament de les multes.

El juny del 2022, la CNMC ja va sancionar Enel Green Power Espanya amb 4,9 milions d'euros per una conducta similar.

RENOVABLES I ACCÉS A LA XARXA

Les promotores d'instal·lacions de generació d'energia renovable accedeixen a la xarxa de transport a través d'uns punts d'accés -nus a l'argot tècnic-. La capacitat de cada nus és limitada, per la qual cosa Red Eléctrica de España, S.A. (REE), com a gestor de la xarxa, assigna l'accés en funció de la capacitat lliure.

Quan Luminora va cometre els fets, la normativa exigia a les promotores interessades a accedir a un nus designar-ne una com a interlocutor -Interlocutor Únic de Nus (IUN), a l'argot tècnic- enfront de REE per tramitar les sol·licituds.

L'Interlocutor Únic de Nus tenia una posició de domini en disposar de discrecionalitat per assignar l'ordre i coordinar les sol·licituds davant de REE. Per això, la seva tasca s'havia de basar en la bona fe i garantir un dret d'accés equitatiu i no discriminatori a totes les instal·lacions de renovables.

Últimas noticias