La CNMC diu que "no li consten" pressions polítiques en quant a l'OPA de BBVA sobre Sabadell

Recorda que el Govern pot imposar-hi condicions en tercera fase

Per

Bolsamania | 18 jun, 2024

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) diu que "no li consta" que hi hagi pressions polítiques a l'anàlisi de l'OPA de BBVA sobre Banc Sabadell.

Així ho ha manifestat la seva presidenta, Cani Fernández, als Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.

"Ara estem a la fase d'anàlisi inicial i requerim la informació necessària perquè els instructors de competència puguin dur a terme aquesta fase per començar després la discussió al si del Consell", ha afirmat Fernández.

Interpel·lada sobre si tem pressions polítiques, ha subratllat que "no em consten, no sé si n'hi haurà", però "el nostre procediment té una tercera fase en què està previst una visió més d'àmbit polític i el Consell de Ministres pot imposar-hi noves condicions basant-se en l'interès general.

"Nosaltres en farem una anàlisi tècnica. Veure com estan tots els mercats afectats abans i després de l'operació", ha remarcat. "Si el problema de competència es regira de la millor manera amb desinversions, se'n demanarà. És una qüestió de problema de competència", ha subratllat.

Per il·lustrar aquesta declaració, ha posat com a exemple, que en l'operació entre La Caixa i Bankia es va acordar no eliminar cap de les sucursals de cap codi postal on només n'hi hagués una. "Depèn del problema que s'observi a cadascun dels mercats afectats", ha detallat.

Sobre terminis per finalitzar aquesta anàlisi, tot dependrà de com de ràpid se n'obtingui la informació per analitzar-la i "com de ràpid n'identifiquem les mesures necessàries de competència per resoldre'ls".

Pel que fa al fet que l'operació fa minvar la competència al sector, ha emfatitzat que "el fet que hi hagi menys bancs no vol dir que hi hagi menys competència. Això només ho sabrem quan fem l'anàlisi d'aquesta operació en concret". "Quan fem l'anàlisi de concentració ho fem de l'activitat en si. Mercat a mercat: d'hipoteques, de crèdits a pimes…".

"Tenim una situació amb grans actors al mercat del sector bancari. Hem fet anàlisis abans i després de cadascuna de les operacions, un seguiment que amb aquests compromisos les operacions no reduïen la competència que hi havia abans", ha dit.

Fernández ha explicat que la Llei de Defensa de la Competència imposa l'obligació de notificar les operacions de concentració econòmica en què es dugui a terme un canvi entre els que ostenten el control. Sempre que es dugui a terme aquest canvi i es compleixin els llindars establerts a la norma cal notificar-ho a Competència.

L'objectiu és veure com afecta la competència els mercats, així com detectar si cal posar en marxa mesures concretes per obtenir-ne un resultat positiu.

En aquest cas, es pot tractar de compromisos, que són posats per les parts, o condicions, imposades per la CNMC. El resultat també pot acabar amb una prohibició de l'operació. La CNMC pot imposar condicions que les parts acceptaran o no, cosa que els pot portar a abandonar l'operació.

En el cas de l'OPA que BBVA ha llançat sobre Sabadell, el 31 de maig passat va començar el procés d'anàlisi, que es durà a terme a nivell de codi postal.

Fernández ha rememorat que quan va passar l'operació entre La Caixa i Bankia es va baixar l'anàlisi de competència a codi postal. Mateixa metodologia que es va utilitzar a l'expedient d'Unicaja-Liberbank.

Actualment, l'OPA de BBVA sobre Sabadell es troba en fase d'instrucció i els detalls se'n coneixeran quan es faci una primera anàlisi des d'un punt de vista tècnic.

Aquesta primera fase té un termini legal d'un mes que se suspèn cada vegada que es llança un nou requeriment d'informació. L'operació es pot resoldre en fase 1 o passar a fase 2. En aquest sentit, la CNMC veu "prematur augurar si aquesta operació és de fase 1 o fase 2. Si fos tot fàcil no caldria passar a fase 2. En cas contrari, caldrà arribar-hi”.

Durant la seva intervenció, Cani Fernández també ha fet referència que els avenços en economia digital comporten reptes als mercats, com és el cas de les big tech que poden imposar-hi algunes condicions "injustes". Aquests riscos també es traslladen a les relacions amb els consumidors. "Tot això té un impacte no només als mercats, també als drets fonamentals".

Per fer front a aquests desafiaments, s'han engegat la Llei de Mercats Digitals (DMA) i la Llei de Serveis Digitals (DSA). La DMA pretén que les barreres es puguin trencar, que els mercats siguin disputables i oberts. La DSA, per la seva banda, busca garantir l'assumpció de les responsabilitats per les il·legalitats que es cometin al món en línia.

Les preocupacions de la CNMC s'estenen, a més, al servei al núvol, un “mercat altament concentrat” on s'observa un comportament de “captures dels consumidors que no permeten la transferència de dades d'un operador a un altre”.

Pel que fa a l'expedient contra Booking, a què la CNMC va imposar una sanció per abús de la seva posició de domini, esperen resoldre'l al llarg del mes de juliol.

A Fernández li queden dos anys de mandat al capdavant de Competència i ha volgut rendir un tribut a Pablo Hernández de Cos, exgovernador del Banc d'Espanya. "El meu agraïment personal a l'economia espanyola i europea", ha dit.

Últimas noticias