La CNMC desmantella un càrtel de 19 empreses que encarien els seus serveis

Les sancions s'eleven a 54.260.000 i a 280.500 euros per als vuit directius implicats

Per

Europa Press | 09 oct, 2019

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha desmantellat i sancionat el càrtel organitzat per 19 empreses de muntatge i manteniment industrial, que va ser creat per encarir els serveis prestats fonamentalment a empreses del sector energètic i petroquímic.

Les sancions al conjunt de les empreses s'eleven a 54.260.000 d'euros i, en el cas dels directius implicats, a un total de 280.500 euros.

A més, la CNMC ha posat en coneixement de la Junta Consultiva de Contractació Pública de l'Estat, dependent del Ministeri d'Hisenda, l'expedient sancionador perquè les empreses participants en el càrtel quedin subjectes a una prohibició de contractar amb el sector públic, excepte en el cas de les empreses que van sol·licitar acollir-se al Programa de Clemència de la CNMC, que vigilarà les companyies perquè no tornin a repetir aquesta conducta il·lícita.

El muntatge i manteniment industrial requereix estàndards complexos i específics de seguretat, qualitat industrial i mediambientals. Per això, segons explica la CNMC, les grans empreses del sector energètic i petroquímic s'adjudiquen aquests serveis a empreses especialitzades per al manteniment d'instal·lacions com dipòsits, tancs en centrals de generació i aeroports. La contractació es realitza a través de licitacions privades.

Les empreses sancionades van crear un entramat per repartir-se clients i licitacions, intercanviar informació sensible amb els seus competidors

En concret, segons l'organisme presidit per José María Marín Quemada, les empreses sancionades van crear un entramat per repartir-se clients i licitacions, intercanviar informació sensible amb els seus competidors, fer ofertes de cobertura, fixar compensacions i preus. Aquestes actuacions es consideren constitutives d'un càrtel, una conducta prohibida, d'acord amb la Llei de Defensa de la Competència i el Tractat de Funcionament de la UE.

REPARTIMENT DE LICITACIONS DURANT 17 ANYS

Des del 18 de gener de 2001 fins a la realització de les inspeccions al juliol de 2017, el càrtel es va repartir almenys 746 licitacions. Aquests concursos privats els van realitzar a prop d'una vintena de clients, entre els quals es troben fonamentalment a empreses del sector energètic i petroquímic. La CNMC ha acreditat almenys 18 reunions a què acudien les empreses d'àmbit nacional o que operaven en diverses zones per coordinar el càrtel.

En aquest sentit, segons la CNMC, diferenciaven els projectes en què els interessava fer ofertes dels quals, per la seva dimensió, es deixaven "per a empreses locals", coordinats per una empresa d'àmbit nacional. L'empresa coordinadora era l'encarregada d'organitzar la presentació de les ofertes amb les empreses locals, l'actuació era complementària, però necessària, per fer efectius els acords anticompetitius.

'MODUS OPERANDI' DE LES EMPRESES

El 'modus operandi' de la trama va anar evolucionant a causa de la seva llarga durada. Durant una primera etapa, l'empresa designada per ser l'adjudicatària de l'obra feia els preus perquè fossin elevats pels altres mitjançant ofertes de cobertura fins a un cert percentatge.

Durant una etapa posterior, explica la CNMC, les empreses s'intercanviaven versions d'arxius Excel, que anaven omplint cadascuna amb els preus i les ofertes de cobertura. Posteriorment, van establir codis propis, com números o sigles per a les empreses participants, indicant amb un sí o amb un no, si les empreses participaven en una licitació concreta.

Els mecanismes de contacte entre els partícips de la trama també van anar evolucionant al llarg de 17 anys per dificultar la seva detecció

Els mecanismes de contacte entre els partícips de la trama també van anar evolucionant al llarg de 17 anys per dificultar la seva detecció, des faxos, contactes telefònics, fins a WhatsApp o correus electrònics.

La CNMC ha assenyalat que la detecció del càrtel ha estat possible gràcies a la denúncia realitzada per l'empresa Navec que, en posar en el seu coneixement l'existència del càrtel, a través del Programa de Clemència, s'ha beneficiat de l'exempció en el pagament de la multa imposada. No obstant això, un dels seus directius, també sancionat, no s'ha beneficiat de les reduccions previstes en no col·laborar amb la CNMC.

D'altra banda, després de les inspeccions realitzades per la CNMC, una altra de les empreses participants en el càrtel, Enwesa, va presentar una sol·licitud de reducció de l'import de la multa i va aportar elements de prova addicionals, per la qual cosa se li ha reduït la multa imposada en un 50%.

Finalment, la CNMC ha remès aquesta resolució a la Junta Consultiva de Contractació Pública de l'Estat, ja que algunes empreses poden veure afectades per una prohibició de contractar amb el sector públic. Aquesta resolució posa fi a la via administrativa, i es pot interposar recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos des del dia següent al de la notificació.

Últimas noticias