La CNMC aprova la presa de control de Grifols sobre Biotest i 6 operacions més

Com l'adquisició de la matriu del grup Imagina per part de Southwind Group

Per

Bolsamania | 12 abr, 2022

La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha aprovat aquest mes de març set operacions de concentració a diversos sectors, com el farmacèutic, audiovisual, la fabricació de maquinària i serveis funeraris. Entre totes, destaca la presa de control exclusiu de Biotest per part de Grifols.

Això va passar el 2 de març, quan va autoritzar, en primera fase, l'operació de concentració consistent en l'adquisició del control exclusiu de manera indirecta de Biotest per part de la farmacèutica espanyola. En aquest cas, el sector econòmic afectat per l'operació és el de la fabricació de medicaments hemoderivats i, en particular, el de la fabricació de medicaments hemoderivats mitjançant plasma d'origen estranger.

"Malgrat que aquesta operació dona lloc a solapaments horitzontals significatius als mercats de l'albumina humana, immunoglobina humana normal i antihepatitis B, la posició de lideratge de Grifols tant al mercat mundial com a l'espanyol es donava amb anterioritat a l'operació (sent-ne les addicions inferiors al 10% i existint altres competidors de més entitat que l'adquirida)”, justifica l'organisme. A l'informe mensual afegeixen que aquest és un mercat sotmès a una intensa i estricta regulació, "en què els problemes d'oferta no deriven del grau de concentració, sinó de la limitació de la matèria primera utilitzada, el plasma, que s'obté de donacions".

Creuen que l'operació pot donar lloc a més eficiències en l'aprofitament del plasma recol·lectat i no s'espera que afecti l'esforç innovador de les dues parts.

GRUP IMAGINA

D'altra banda, la CNMC ha aprovat l'adquisició del control exclusiu de Joye Media, matriu del grup audiovisual Imagina Media, per part de Southwind Group Limited, companyia que no té participacions de control en cap societat espanyola.

"La CNMC considera que la concentració no suposa una amenaça per a la competència efectiva als mercats, ja que no dona lloc a cap solapament horitzontal o vertical mentre la societat adquirient no realitza activitats econòmiques al sector audiovisual a Espanya, més allà de la desenvolupada a través de la pròpia adquirida", expliquen.

ALTRES OPERACIONS

La CNMC també ha donat llum verda al control exclusiu de Cartera Sercoma per part d'ESG Movilidad, a l'adquisició de la unitat de negoci de sistemes de frenada a terra d'aeronaus de Safran per part de Curtis-Wright Corporation i la presa de control de Ergon Capital de Satlink i les seves societats atès que, en tots els casos, no hi ha solapaments ni horitzontals ni verticals, cosa que no genera un problema per a la competència.

Funerària Sant Vicent també ha pres el control de Fuenespaña. Com a resultat de l'operació, Funespaña i, en darrer terme Mapfre, va reforçar marginalment la seva presència al mercat minorista de serveis funeraris integrals, tant a nivell nacional com regional i provincial. Així mateix, va entrar als mercats majoristes de tanatori i crematori de Lora del Río i de Palma del Río, així com al mercat majorista de tanatori a Constantina.

"Atesa la reduïda quota de mercat de Mapfre al mercat d'assegurances de decés a Sevilla i Còrdova, no es considera que el reforç vertical resultant de l'operació pugui tenir efectes significatius al mercat de prestació d'assegurances de decés ni al de serveis funeraris", argumenten.

Finalment, Alba Gestión s'ha fet amb el control exclusiu de Funerària Tanatorio La Paz, operació que ha enfortit marginalment la seva posició al mercat minorista de serveis funeraris integrals a nivell nacional i regional. Així mateix, ha entrat als mercats majoristes de tanatori i de crematori a Burgos, i als altres quatre municipis burgalesos (Quintanar de la Serra, Villadiego, Palaus de la Serra i Briviesca) on no estava present amb anterioritat.

"Per tant, en tots els mercats majoristes de tanatori considerats l'operació no va suposar una transformació rellevant en l'estructura dels mercats esmentats, ja que es va produir la substitució d'un operador per un altre", sentencien.

Últimas noticias