JP Morgan retalla la seva recomanació sobre bancs europeus fins a 'infraponderar'
Considera "poc probable" que vegem una revaloració significativa al sector
JP Morgan ha rebaixat aquest dilluns la seva recomanació per als bancs europeus, canviant la seva posició de neutral a infraponderar. "Reiterem el nostre enfocament selectiu i ascendent basat en la relació risc-rendibilitat dels bancs europeus que, al nostre parer, és més prudent que el del consens", indiquen en un informe.
Segons JP Morgan, és "poc probable" que vegem una revaloració significativa al sector bancari europeu, ja que actualment es negocia a una ràtio PER (relació preu-benefici) de 6,4 vegades els guanys estimats per al 2025. A més, segons els seus previsions normalitzades, els bancs europeus cotitzen a 7 vegades el PER enfront d'un PER a llarg termini de 2 anys al voltant de 8 vegades, és a dir, ofereixen un recorregut a l'alça limitat en termes de risc-recompensa.
JP Morgan diu que hi ha "limitats impulsors" de creixement dels guanys dels bancs des del moment actual per diversos motius. En primer lloc, els ingressos nets per interessos (NII) impulsats pels tipus a curt s'estan acostant a nivells màxims després d'un creixement d'aproximadament el 20% el 2023, amb més beta de dipòsits i expectatives de retallada de tipus el 2024. En segon lloc, els bancs estan actualment guanyant en excés sobre el cost de risc, amb un cost mitjà de risc de només 27 punts bàsics estimat per al 2023 enfront dels 29 punts bàsics normalitzats, amb la previsió del JP Morgan un 10% per damunt del consens per al 2025. I, en tercer lloc, la inflació de costos no està completament reflectida en els preus, amb el consens preveient només un creixement del 2% anual durant 2023-2025, cosa que podria ser optimista si la inflació fos més rígida.
En general, amb els ingressos nets per interessos representant aproximadament el 60% dels ingressos, JP Morgan pronostica una disminució del PPOP del –1% anual i una disminució del PBT del –3% anual durant 2023-2025.
El banc també veu improbable una revaloració del PER a causa de diversos factors i riscos, com l'elevat palanquejament sectorial o “el risc de cua no descomptat de mesures similars als impostos bancaris a diversos països, així com el possible augment dels requisits de reserves mínimes no remunerades".
JP Morgan reitera la seva cartera de 'top picks' (cartera de favorits) centrada en la millor relació risc-recompensa, que es compon per: bancs orientats a la captació d'actius amb un risc de crèdit limitat (UBS, Julius Baer), valors d'alta rendibilitat sostenible amb un NII continu (Sabadell, Intesa Sanpaolo, amb previsions d'un NII més elevat el 2024 enfront del 2023, així com Allied Irish Banks), i ING, a mesura que comencen a canviar l'enfocament cap a una cartera més orientada a la replicació d'ingressos nets per interessos i que també ofereix un potencial d'augment en el pagament.
"Continuem evitant els bancs britànics (continua pressió sobre el marge d'interès net), nòrdics (exposició a béns arrels comercials) i bancs francesos, amb infraponderar Lloyds, Bankinter, SEB i SHB. Seguim preferint els bancs europeus als nord-americans, que cotitzen amb una prima del 38% sobre el PER a 1 any vista", conclou JP Morgan.