Itàlia aprova un impost extraordinari a la banca per recaptar 2.000 milions d'euros

L'Executiu italià precisa que només s'aplicarà al llarg del 2023

Per

Bolsamania | 08 ago, 2023

El govern d'Itàlia ha aprovat de manera inesperada un nou impost al sector bancari italià sobre els beneficis extraordinaris aconseguits per les entitats financeres el 2023.

La mesura s'ha inclòs en un gran paquet de mesures aprovat per l'Executiu liderat per Giorgia Meloni abans de l'aturada estival, i segons els primers càlculs podria recaptar uns 2.000 milions d'euros.

L'impost s'aplicarà sobre el 40% dels beneficis extraordinaris registrats per la banca al llarg d'aquest exercici. L'objectiu és que els diners recaptats compensin altres rebaixes fiscals aplicades a les famílies per a la compra d'habitatge.

El vicepresident del govern, Matteo Salvini, ha comentat que “només cal veure les últimes xifres dels bancs del primer semestre del 2023, fins i tot tenint en compte la pujada de tipus del Banc Central Europeu, per adonar-se que no estem parlant d'uns quants milions, sinó uns quants milers de milions", en referència als guanys del sector bancari.

El dirigent ha justificat així que els bancs paguin en impostos el benefici que han aconseguit per les pujades dels tipus, i que no estan traslladant els consumidors mitjançant la remuneració dels dipòsits. Una dinàmica molt semblant a la registrada a Espanya.

"No obstant, no hi ha hagut un augment igualment ràpid i significatiu per als consumidors que tenen dipòsits en comptes corrents. Per tant, si el cost del diner s'ha duplicat per als prestataris, les famílies i les empreses, no ha augmentat de manera proporcional el que se li dona al titular del compte corrent", ha argumentat Salvini.

Últimas noticias