Indra presenta tecnologies per incrementar l'operativitat dels caces espanyols

Per a un escenari en què la intel·ligència artificial i la dada es convertiran en el factor clau

Per

Bolsamania | 18 oct, 2023

Indra ha presentat les tecnologies digitals que permetran a l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai incrementar dràsticament el nivell de disponibilitat operativa de les aeronaus, el control de les operacions i l'eficàcia amb què duu a terme les activitats de manteniment.

L'objectiu és preparar les bases aèries espanyoles per a un escenari en què la intel·ligència artificial i la dada es convertiran en el factor clau per assegurar la màxima operativitat possible de les aeronaus i per estendre el seu cicle de vida.

"La proposta d'Indra està completament alineada amb la visió de l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai d'avançar cap a unes bases on les persones, eines i processos estiguin totalment connectats per agilitzar el treball, aplicant intel·ligència artificial per facilitar la planificació i la presa de decisions i per assegurar un ús òptim de recursos, de manera més respectuosa amb el medi ambient", ha explicat el gerent de Desenvolupament de Negoci Aftermarket, Pelayo Alvaredo.

En aquest sentit, i prenent l'aeronau com a actiu central, Indra ha desenvolupat un sistema de registre o PMDS (Portable Maintenance Data Store) que recull paràmetres dels sistemes de l'Eurofighter en vol.

En tocar terra, les dades es transmetran sense fils al sistema Sherpa, desenvolupat per Indra segons requisits de l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai, i que utilitza intel·ligència artificial per detectar possibles errors de forma predictiva. Aquesta informació arribarà de forma immediata als especialistes, que hi accedeixen directament des dels seus rellotges intel·ligents o tablets a peu de pista.

Els errors, una vegada confirmats per l'especialista, són transferits automàticament al sistema de manteniment de les Mestrances de l'Exèrcit de l'Aire, Maesweb, juntament amb les evidències oportunes capturades mitjançant un nou sistema d'ulleres amb realitat augmentada, de manera que qualsevol l'activitat de diagnòstic queda registrada i és compartida amb els següents nivells de manteniment, evitant la més mínima pèrdua de coneixement.

A l'hangar tota l'operació de manteniment està perfectament sincronitzada i recolzada en eines digitals. Cada peça, eina i mecànic estarà perfectament identificat i geolocalitzat mitjançant etiquetes electròniques i tags, gràcies a un sistema de localització en temps real (RTLS) d'alta precisió, cosa que facilita una millor planificació dels treballs, un control més eficient de l'estoc i recolza el treball dels mecànics, permetent detectar si falta algun recurs.

Cada mecànic disposarà d'unes ulleres de realitat augmentada Hololens que li aporten informació contextual dels sistemes que ha de reparar i donen accés a la documentació tècnica necessària per guiar-lo. A més, amb aquestes ulleres poden sol·licitar suport en remot d'altres especialistes, que veuran el mateix que el mecànic, una funció especialment útil en missions internacionals.

Últimas noticias