Indra desplega a Austràlia la seva solució de xarxes intel·ligents per a recursos energètics distribuïts
La companyia dissenya i instal·la una micro-xarxa elèctrica d'última generació al campus de la Universitat de Monash, Austràlia
- El projecte forma part de l'objectiu de la universitat d'aconseguir zero emissions netes el 2030
- En castellano: Indra despliega en Australia su solución de redes inteligentes para recursos energéticos distribuidos
Indra, una de principals empreses globals de consultoria i tecnologia, i la Universitat de Monash, la més gran d'Austràlia, han anunciat la finalització de la prova de concepte (PoC) del projecte de construcció d'una micro xarxa elèctrica al campus de Clayton (Melbourne) com a base del desenvolupament d'un model de generació i consum basat en la sostenibilitat i eficiència energètica.
Aquesta xarxa serà gestionada per Ingrid Active Grid Management (AGM), la solució Internet of Things desenvolupada per Indra per facilitar l'operació dinàmica, proactiva, distribuïda i intel·ligent de les xarxes de mitja i baixa tensió. La PoC ha permès certificar el funcionament de la plataforma, que ja està recollint dades en temps real des dels actius de xarxa, a més de validar la seva capacitat per enviar ordres de control en fraccions de segon. Els experts d'Indra preveuen que el 2020 la universitat ja generi 7 gigawatts/hora d'electricitat, suficients per arribar a 1.000 llars durant tot un any.
El projecte és una de les accions que formen part de l'objectiu de la Universitat de Monash d'aconseguir zero emissions netes per 2030 (Programa Net Zero), concebut per eliminar del tot la dependència dels combustibles fòssils. "La iniciativa de Monash està mostrant com una xarxa alimentada per fonts d'energia renovables pot aportar més seguretat a l'operació i ser més eficient gràcies a l'acció conjunta dels recursos energètics distribuïts", afirma Giovanni Polizzi, gerent de Solucions Energètiques d'Indra a Austràlia. "La conseqüència directa és una major capacitat per integrar aquests recursos en una xarxa molt més descarbonitzada, cosa que implica una energia més assequible per al client final".
Per tal d'aconseguir l'objectiu de zero emissions, la universitat s'ha compromès a invertir 135 milions de dòlars en la transformació energètica durant els propers 13 anys. Això abastarà mesures d'eficiència energètica, com la il·luminació LED, l'electrificació del campus, les energies renovables in situ i els acords de compra d'energia renovable externa. Els estalvis energètics resultants es traduiran en una reducció considerable dels costos que, segons els càlculs, serà de 15 milions a l'any a l'exercici de 2028.
"La conseqüència directa és una major capacitat per integrar aquests recursos en una xarxa molt més descarbonitzada, cosa que implica una energia més assequible per al client final”
"La micro-xarxa és un element essencial per assolir aquest objectiu, ja que ajuda a la universitat a controlar de forma precisa quan i com s'utilitza l'energia en tot el campus", explicava Polizzi. "Indra s'alegra de ser el soci tecnològic principal en aquesta important iniciativa".
MENYS COSTOS
La solució Ingrid AGM d'Indra facilita la monitorització i control directe amb una visió integral de les xarxes de mitja i baixa tensió així com la integració eficient dels sistemes d'autoconsum dels clients i els recursos energètics distribuïts, com la generació renovable, emmagatzematge d’energia, plantes de generació virtuals o vehicle elèctric. Permet així que generadors, operadors i consumidors intercanviïn serveis en temps real, de manera que s'equilibri automàticament la generació i la demanda de manera més eficient, reduint els costos generals del sistema elèctric i millorant la seva fiabilitat.
Aquesta plataforma controla tots els actius i processa les dades necessàries per dur a terme les operacions de la xarxa mitjançant els nodes de processament intel·ligent (node # 1) d'Indra basats en la família de processadors Intel®Atom i un motor d'anàlisi centralitzat de dades i càlcul de paràmetres en temps real sobre la qualitat de subministrament. Així mateix, els nodes comparteixen informació gràcies a iSPEED, la solució d'Indra que facilita la interoperabilitat que, a més, els permet connectar-se a una gran varietat d'actius.
Segons l'Associació de Xarxes Energètiques (ENA) d'Austràlia, "la intel·ligència distribuïda, l'anàlisi de dades en temps real de les xarxes de mitja i baixa tensió i l'obertura a la tecnologia de tercers, que aporta la solució d'Indra, no tenen competidor tècnicament madur al mercat d'Austràlia, i potser ni tan sols al mercat internacional".