Inditex nega les acusacions que diuen que es va beneficiar de treballs forçats a la Xina

La tèxtil és investigada a França després de la denúncia presentada per diverses ONG

Per

Bolsamania | 02 jul, 2021

Inditex rebutja "fermament" les acusacions que hi han abocat diverses ONG per beneficiar-se, suposadament, del treball forçat de la minoria uigur a la Xina. La companyia espanyola assegura que la denúncia presentada a França per aquestes organitzacions, que impliquen també altres empreses tèxtils internacionals, "no té cap fonament", encara que haurà de aclarir-ho davant la Justícia, ja que la Fiscalia Nacional Antiterrorista ha obert una investigació preliminar al respecte.

"La companyia disposa de rigorosos controls de traçabilitat que han permès confirmar que aquestes acusacions són infundades", ha assegurat Inditex en declaracions de les quals es fa ressò Efe. És més, ha insistit que té "tolerància zero cap a qualsevol forma de treball forçós", recordant que aplica diverses polítiques i procediments "per assegurar que aquesta pràctica no existeix en la nostra cadena de subministrament".

Nega així les acusacions sobre el seu negoci al gegant asiàtic, i ha remarcat que col·laborarà amb les autoritats franceses per demostrar la seva innocència. Unes declaracions, les d'Inditex, que s'han produït després que aquest dijous es conegués l'obertura de procediment als jutjats gals.

"S'ha obert una investigació després de la presentació d'una querella per beneficiar-se de crims contra la humanitat", ha explicat una font judicial francesa citada per l'agència de notícies. La investigació es produeix després de la denúncia presentada al passat mes d'abril per diverses ONG contra Inditex, Uniqlo, Sketchers i SMCP, entre altres grans marques, a les quals acusen de beneficiar-se del treball forçat al qual, segons grups de drets humans, és sotmesa la minoria uigur a la regió xinesa de Xinjiang (nord-oest).

Cal destacar que aquesta zona produeix aproximadament el 20% del cotó mundial i, segons els denunciants, les tasques al cultiu i recol·lecció es realitzen en part gràcies al traball forçat als quals són sotmesos els uigurs (una ètnia centreasiàtica de religió musulmana) per part de les autoritats xineses.

L'obertura de la investigació és, segons Nayla Ajaltouni, portaveu d'Etique sur l'étiquette (Ètica a l'etiqueta), un dels col·lectius demandants, "una gran satisfacció". "Teníem molta esperança que s'obrís", perquè "és una primera etapa perquè es qüestioni per fi la responsabilitat d'aquestes empreses i el seu rol com a beneficiàries impunes d'una situació de crims contra la humanitat", ha remarcat.

Així mateix, ha aprofitat per recordar que les institucions de la Unió Europea estan negociant una directiva sobre el deure de vigilància i la responsabilitat jurídica de les companyies transnacionals. "Li correspon també a la Justícia posar fi a aquesta impunitat que dura ja massa temps", ha conclòs.

Últimas noticias