Inditex, acusada per una ONG francesa de beneficiar-se de l'explotació uigur a la Xina

Al costat d'altres companyies com Uniqlo, Sketchers i SMCP, propietària de les marques Sandro o Maje

Per

Bolsamania | 12 abr, 2021

Actualitzat : 13:12

Inditex, al costat d'altres companyies com Uniqlo, Sketchers i SMCP, propietària de les marques Sandro o Maje, ha estat acusada per l'ONG francesa Sherpa i l'Institut Uigur a Europa per beneficiar-se de la feina forçat impost a la minoria uigur a la Xina. Aquesta minoria ètnica musulmana viu a la regió de Xinjiang, on es produeix a prop del 20% del cotó mundial.

Segons informa Efe, Sherpa, el Col·lectiu Ètica a les etiquetes i l'Institut Uigur d'Europa han presentat una denúncia al costat d'una víctima uigur davant el Tribunal Judicial de París.

La denúncia assenyala que aquestes companyies tèxtils subcontracten una part de la seva producció o comercialitzen productes que fan servir cotó produït en aquesta regió, "cosa que les fa còmplices dels greus crims perpetrats".

Segons els denunciants, la demanda a França és el primer pas per presentar noves demandes en altres països europeus on operen aquestes cadenes.

La polèmica sobre el tracte que la Xina dona a la minoria uigur ve de lluny, però s'ha vist augmentada durant les últimes setmanes després que diverses companyies com H&M hagin patit un boicot al país asiàtic per negar-se a fer servir cotó de Xinjiang.

A principis d'any, Inditex va anunciar el tancament de totes les seves botigues de Bershka, Pull & Bear i Stradivarius a la Xina, amb l'objectiu de centrar-se més en el comerç en línia. Fins al moment, la matriu de Zara no s'havia embolicat en aquesta polèmica, però la denúncia presentada a França pot augmentar la seva exposició a aquest conflicte.

La denúncia es basa en un informe presentat per l'Australian Strategic Policy Institute (ASPI) al març, en què es denuncien les pràctiques del govern xinès per utilitzar la minoria uigur no només a Xinjiang, sinó al llarg de tot el país mitjançant exportacions massives.

Segons publiquen diversos mitjans, Inditex havia publicat al seu web, fins que va esclatar la polèmica a finals de març, un comunicat en el qual assenyalava que "estem a la diana de diversos informes que al·leguen negligència social i laboral en diverses cadenes de subministrament entre els uigurs a Xinjiang (Xina) i en altres regions que són molt preocupants. Després d'una investigació interna, podem confirmar que Inditex no té relacions comercials amb cap fàbrica de la regió". No obstant això, aquest comunicat ha estat esborrat de la pàgina web.

Últimas noticias