Iberdrola posa en marxa el parc eòlic marí de Wikinger, que subministrarà energia a 350.000 llars
Aquesta instal·lació ha estat construïda durant els últims 18 mesos en aigües del mar Bàltic
- Es tracta del primer projecte 'offshore' que l'energètica espanyola s'executa en solitari
- En castellano: Iberdrola pone en marcha el parque eólico marino de Wikinger, que suministrará energía a 350.000 hogares
Iberdrola ha connectat a la xarxa elèctrica alemanya el seu parc eòlic marí de Wikinger (Alemanya), instal·lació construïda durant els últims 18 mesos en aigües del mar Bàltic i que és el primer projecte 'offshore' que l'energètica executa en solitari.
La inversió en el parc eòlic de Wikinger ha ascendit a uns 1.400 milions d'euros
Wikinger, la inversió del qual ha ascendit a uns 1.400 milions d'euros, aportarà 350 megawatts (MW) de capacitat al sistema, capaços de subministrar energia renovable a uns 350.000 llars, el consum dels quals equival a més del 20% de la demanda d'energia de l'Estat de Mecklenburg-Pomerània Occidental, on està situat el parc.
Amb aquesta posada en marxa del parc de Wikinger, que evitarà l'emissió a l'atmosfera de gairebé 600.000 tones de CO2 a l'any, Iberdrola compleix els exigents terminis previstos en la seva construcció, que ha estat especialment complexa, segons ha explicat la pròpia companyia en un comunicat del qual es fa ressò Europa Press.
Situat davant de la costa nord-oest de l'illa alemanya Rügen, el parc reuneix els principals eixos de l'estratègia d'Iberdrola, com són la forta aposta inversora per al desenvolupament de les energies renovables, la innovació tecnològica, el creixement internacional, el compromís amb la reducció d'emissions o l'obertura de nous negocis i mercats als seus proveïdors. Així mateix, ha suposat un important efecte tractor, ja que s'han creat 2.000 llocs de treball destinats a la construcció al port de Mukran i a les fàbriques on s'han construït tots els seus components, tant a Alemanya com a Espanya.
EL PROJECTE
Al desenvolupament del projecte de Wikinger han participat empreses com l'asturiana Windar, amb la construcció de 280 pilons de 40 metres de longitud, així com la danesa Bladt i l'espanyola Navantia, que han fabricat les 70 cimentacions ('jackets'), o Adwen, que s'ha encarregat de les turbines.
A més, una de les infraestructures clau de Wikinger ha estat la subestació marina, la qual s'ha anomenat 'Andalusia', que va ser utilitzada conjuntament per Iberdrola i 50Hertz, operador del sistema elèctric alemany i que també ha estat construïda per Navantia a les instal·lacions de Port Real (Cadis).
L'energia eòlica marina és una de les claus del creixement per a Iberdrola, sector en què està escometent fortes inversions al Regne Unit, Alemanya i França, principalment. El grup presidit per Ignacio Sánchez Galán ja té en operació al mar d'Irlanda el parc de West of Duddon Sands (WoDS), de propietat conjunta amb Orsted, que va ser posat en marxa el 2014 i la inversió al projecte va superar els 1.600 milions de lliures (uns 1.802 milions d'euros).
WoDS compta amb una capacitat de 389 MW i és capaç de generar l'energia suficient per proveir a aproximadament 300.000 llars britàniques. A més, està desenvolupant en aigües britàniques del Mar del Nord el projecte d'East Anglia One (EAO), que serà un dels majors parcs eòlics marins del món quan comenci a operar el 2020.
La companyia ja ha concedit el 90% dels contractes de subministraments per a aquesta instal·lació, que requerirà una inversió de 2.500 milions de lliures (uns 2.816.000 d'euros) i comptarà amb 714 * MW de capacitat per proveir d'energia neta a més de 500.000 llars anglesos. Les dimensions d'aquest projecte seran una fita per a la indústria renovable, amb una àrea de parc que sobrepassarà els 298 quilòmetres quadrats, l'equivalent a 30.000 camps de futbol.
Finalment, Iberdrola també té en fase de desenvolupament el projecte de Sant-Brieuc, situat 20 quilòmetres mar endins davant la costa de la Bretanya francesa, al Nord del país i a uns 100 quilòmetres de la ciutat de Rennes. El parc marí comptarà amb 62 turbines Siemens-Gamesa de 8 MW de capacitat.