Iberdrola planeja una fàbrica per produir 3 milions de panells solars a Extremadura

La planta tindrà una capacitat de producció d'1,6 GW cada any

Per

Bolsamania | 05 abr, 2023

Iberdrola ha presentat aquest dimecres un projecte de fabricació de panells fotovoltaics a Extremadura, en una planta que tindrà una capacitat de producció d'1,6 GW a l'any, equivalent a 3 milions de panells, i podria cobrir un terç de la demanda actual a Espanya d'aquests equips.

Així ho ha comunicat la companyia en una nota, en què explica que aquest projecte s'ha presentat a la tercera convocatòria de l'Innovation Fund, el programa d'ajuts de la Comissió Europea per a la demostració de tecnologies innovadores per a la reducció d'emissions.

Segons ha explicat Iberdrola, una part important de la producció d'aquests panells s'instal·larà a la mateixa Extremadura, en ser la "regió líder d'aquesta tecnologia a Espanya amb una quota de mercat de prop del 25%". Aquesta nova indústria impulsarà el desenvolupament econòmic local amb la creació de 500 llocs de treball directes, ha remarcat l'energètica.

També ha dit que l'obertura d'aquesta nova fàbrica a Europa respon a l'interès de la companyia per assolir "una fabricació competitiva a nivell de la Unió Europea i per buscar solucions al continent per aconseguir una autosuficiència energètica més gran i menys emissions invertint en renovables, xarxes, emmagatzematge i hidrogen verd i recolzant el desenvolupament d'empreses industrials innovadores”.

Precisament, Extremadura juga un "paper clau" a l'expansió renovable d'Iberdrola a Espanya. En total, l'energètica compta amb més de vint instal·lacions renovables a la comunitat amb una potència verda instal·lada superior als 4.000 MW, de la qual 2.000 MW corresponen a les 12 plantes solars que té en funcionament a la regió.

I la comunitat també té una rellevància especial per a la companyia en el desenvolupament d'energia hidroelèctrica, ja que a Extremadura Iberdrola compta amb vuit centrals hidroelèctriques que sumen una potència instal·lada superior als 2.000 megawatts (MW) d'energia renovable.

La regió continuarà sent important en el desenvolupament de la companyia en els propers anys. Com ha detallat Iberdrola, només durant el període 2020-2025 s'hi hauran instal·lat més de 2.800 MW renovables, amb una inversió superior als 1.700 milions d'euros, que hauran generat al quinquenni uns 7.400 llocs de treball aproximadament.

A més, cal recordar que l'energètica presidida per Ignacio Sánchez Galán posarà properament en marxa a la localitat cacerenca de Cedillo la seva primera comunitat solar d'Espanya per a un poble complet. Aquesta iniciativa permetrà als veïns reduir la factura elèctrica entre un 30% i un 50%, al mateix temps que amb ella es contribueix al desenvolupament d'aquesta localitat i a fer front a la despoblació.

Tot i això, Iberdrola explica que per a la nova planta que vol promoure a la comunitat extremenya necessita de finançament europeu que garanteixi la seva competitivitat. "Es podria emmarcar al Net Zero Industry Act, el paquet de mesures anunciat recentment per la Comissió Europea per enfortir la resiliència i la competitivitat de les tecnologies de fabricació lliures d'emissions a Europa, així com assegurar un sistema energètic més segur i sostenible”, apunta la companyia.

També detalla que aquest nou programa s'inspira en l'Inflation Reduction Act nord-americà. "Les ajudes específiques per a la fabricació de panells fotovoltaics estan pendents de concretar, i podrien proporcionar el suport econòmic a la producció necessari per fer competitiva la fabricació local de components essencials per a la transició energètica", conclou Iberdrola.

Últimas noticias