Iberdrola expandeix a Portugal el negoci fotovoltaic: construirà quatre plantes
Un cop en funcionament evitarà l'emissió de 56.000 tones de CO2 l'any
Iberdrola continua avançant amb la seva estratègia inversora a la península ibèrica, i ha anunciat nous projectes a Portugal. En concret, al país veí ha començat la instal·lació de les primeres plantes fotovoltaiques amb 86 MW. Es tracta, ha explicat la companyia, de quatre plantes fotovoltaiques ubicades al districte de Setúbal, al sud de la capital portuguesa: Algeruz II de 27,35 MW de capacitat instal·lada, Conde (13,51 MW), Alcochete I (32,89 MW) i Alcochete II (12,72 MW).
Els projectes es troben en fase de construcció i dos, les plantes d'Alcochete I i II, comptaran amb tecnologia bifacial. La tecnologia bifacial aconsegueix una major eficiència a la planta, ja que compta amb dues superfícies sensibles a la llum. És a dir, es produeix electricitat des dels dos costats del panell, ja que té una làmina transparent en lloc de materials opacs, ha explicat Iberdrola.
Un sistema de seguidors permet el moviment dels mòduls en funció de la trajectòria del sol, maximitzant així la captació d'energia i allargant la vida útil de la planta en patir una menor degradació. A més, afirma l'energètica, les cèl·lules solars bifacials redueixen el cost mitjà de l'electricitat un 16%.
Durant les obres de construcció, que està previst que es prolonguin durant aquest any, es crearan 500 llocs de treball en períodes d'activitat punta i un cop operatives podran generar prou energia neta per arribar a més de 48.000 famílies, evitant així l'emissió a l'atmosfera de 56.000 tones de CO2 cada any.
COMPROMÍS RENOVABLE
Iberdrola, a la nota en què informa d'aquests nous parcs, recorda que fa dues dècades que lidera la transició energètica, actua com a agent tractor clau en la transformació del teixit industrial i la recuperació verda de l'economia i l'ocupació. Per això, la companyia ha llançat un pla d'inversió històric de 150.000 milions d'euros la propera dècada -75.000 milions d'euros per al 2025-, amb què triplicarà la capacitat renovable, duplicarà els actius de xarxes i aprofitarà les oportunitats de la revolució energètica que afronten les principals economies del món.
Actualment, la companyia compta amb una cartera de 81.800 MW renovables, dels quals 17.300 MW s'ubiquen a la península ibèrica i uns 15.000 MW tenen drets de connexió.
A Espanya, les inversions al 2025 pugen a 14.300 milions d'euros, destinades principalment al desplegament d'un ambiciós pla de renovables i xarxes elèctriques intel·ligents. Aquí la companyia és líder al sector renovable amb una capacitat instal·lada de 19.000 MW, que el seu pla d'inversió el 2025 elevarà fins als 25.000 MW.
PORTUGAL, MERCAT EN EXPANSIÓ
D'altra banda, sobre Portugal Iberdrola recorda que allà dona servei a "una cartera comercial de més de 870.000 punts de subministrament", i que compta amb 92 MW eòlics en operació i està engegant la gigabateria del Tàmega, un dels grans projectes de bombament d'Europa, de 1.158 MW. Aquest complex comprèn tres embassaments (Gouvães, Daivões i Alt Tàmega) i tres centrals hidroelèctriques, que aniran entrant en funcionament progressivament fins al 2024. De fet, la companyia acaba de connectar a la xarxa el primer grup de l'aprofitament hidroelèctric del Támega, una turbina de bombament de 220 MW de capacitat.
El complex serà capaç de produir 1.766 GWh a l'any, suficient per satisfer les necessitats energètiques dels municipis veïns i de les ciutats de Braga i Guimarães (440.000 llars). A més, aquesta gran infraestructura renovable tindrà prou capacitat d'emmagatzematge per donar servei a dos milions de llars portugueses durant un dia sencer i contribuirà als objectius de descarbonització i independència energètica fixats pel Govern de Portugal.