Iberdrola acusa Enel davant les autoritats europees de competència deslleial

L'elèctrica es troba en plena 'guerra' d'opes per Electropaulo al Brasil

Per

Bolsamania | 26 abr, 2018

Actualitzat : 18:01

Iberdrola ha acusat formalment davant la Comissió Europea (CE) la italiana Enel, de competència deslleial. L'elèctrica presidida per Ignacio Sánchez Galán manté una pugna a través de la seva filial Neonergia per comprar la brasilera Eletropaulo.

En un carta de set pàgines remesa per l'energètica a la Comissió Europea a la qual ha tingut accés Europa Press, Iberdrola denuncia que "una de les seves principals competidores, l'estatal italiana Enel, no està actuant d'acord amb els criteris de mercat i està adoptant decisions amb absència de qualsevol tipus de lògica econòmica".

Aquesta protesta d'Iberdrola davant Brussel·les es produeix en un moment en què la 'batalla' entre els dos 'gegants' energètics europeus viu un dels seus punts més àlgids al Brasil en una 'guerra' d’OPAs pel control d’Eletropaulo, la major distribuïdora d’energia del país.

Al seu escrit, la companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán subratlla que les dues empreses competeixen directament en diversos mercats europeus i internacionals, encara que considera que aquesta competència no es produeix en igualtat de condicions, ja que Enel compta amb l'avantatge de la seva condició de l'Estat i de la seva posició de gairebé monopoli al mercat domèstic italià.

Amb l'obvi suport de l'Estat, Enel clarament es beneficia d'una privilegiada situació reguladora a Itàlia, cosa que fa més barat i fàcil l'accés al mercat de capitals

"Amb l'obvi suport de l'Estat, Enel clarament es beneficia d'una privilegiada situació reguladora a Itàlia, cosa que fa més barat i fàcil l'accés al mercat de capitals", afegeix.

D'aquesta manera, Iberdrola creu que aquesta posició de privilegi d'Enel a Itàlia li permet prendre decisions d'inversions en altres països que no segueixen patrons de racionalitat de mercat i d'inversió privada.

Pel que fa a la pugna per Eletropaulo, l'energètica espanyola acusa Enel d'estar intentant influir el consell d'administració de la brasilera i el regulador del país "així com d'intimidar els competidors".

La protesta d'Iberdrola es produeix després que la disputa entre Neonergia i Enel per Eletropaulo s'hagi tensat al màxim, amb una 'guerra' d'ofertes entre les dues companyia que ha portat el preu durant la licitació per la distribuïdora de Sao Paulo als 32,1 reals (uns 7,56 euros) per acció a favor de la filial d'Iberdrola.

ENEL RESPON

La resposta de la companyia italiana no s'ha fet esperar. Segons informa Europa Press, Enel ha qualificat de "bastant sorprenent" la "falta de substància" en les acusacions d'Iberdrola a l'escrit dirigit a la Comissió Europea i ha considerat que l'"únic objectiu aparent" de l'energètica espanyola és "evitar una competència justa per Eletropaulo".

En un comunicat enviat a l'agència de notícies, Enel Americas afirma que "pren nota d'una carta suposadament enviada per Iberdrola a la DG Competència i a la DG Clima i Energia de la Comissió Europea, segons l'informat avui per la premsa".

Últimas noticias