Iberdrola aconsegueix el 'sí' a la mega autopista d'energia submarina al Regne Unit
Compte amb un cost estimat de 3.400 milions de lliures per als dos enllaços
El regulador del mercat elèctric britànic Ofgem ha concedit al consorci format per Iberdrola, a través de la seva filial ScottishPower Energy Networks i National Grid Electricity Transmission (NGET), l'aprovació provisional per construir la línia de conducció elèctrica que unirà Escòcia amb el nord-est d'Anglaterra amb capacitat de 2 gigawatts (GW).
Es tracta d'un dels dos cables submarins que conformen el projecte Eastern Link i que inclou un altre cable de la mateixa naturalesa i capacitat que és desenvolupat pel consorci entre la companyia elèctrica SSE i National Grid.
Segons Ofgem, aquesta nova infraestructura de transmissió és necessària per millorar la capacitat de la xarxa d'interconnexió entre Escòcia i Anglaterra i permetre que l'energia renovable produïda a Escòcia arribi a les regions del país amb més consum energètic.
Amb un cost estimat de 3.400 milions de lliures per als dos enllaços, Eastern Link seria el projecte d'inversió més gran en transmissió elèctrica de la història recent de la Gran Bretanya.
Junts, els dos cables formaran una superautopista submarina capaç de transportar prou electricitat per cobrir la demanda d'uns quatre milions de llars britàniques. El traçat del projecte d'Iberdrola i National Grid comprèn un recorregut entre Torness (Escòcia) i Hawthorn Pit (Anglaterra) mentre que el projecte de SSE i NGET unirà les localitats de Peterhead (Escòcia) i Selby (Anglaterra).
Ofgem ha afirmat que l'avenç a les interconnexions, essencials en la transició energètica del Regne Unit, representa un clar benefici per als consumidors. A més, la decisió d'Ofgem permetrà accelerar les inversions en fonts d'energia renovable, indispensables per a la descarbonització i la independència energètica del país.
D'altra banda, està previst que la capacitat eòlica marina d'Escòcia augmenti de manera significativa durant la propera dècada. D'aquesta manera, es garanteix que el gran volum d'energia que s'espera generar pugui arribar on cal.
La costa est d'Escòcia ja acull parcs eòlics marins operatius amb una capacitat d'1 GW i compta amb 4,4 GW en tràmit. A més, estan previstos uns 10 GW addicionals després del resultat de la propera ronda de licitacions d'energia eòlica marítima a Escòcia, ScotWind.
S'espera que aquesta inversió de milers de milions de lliures garanteixi centenars de llocs de treball verds tant a la construcció com a l'explotació del projecte.