HSBC retira el consell de 'compra' per a BBVA i avisa de la debilitat d'Espanya, Mèxic i Turquia
Rebaixa la seva recomanació a 'mantenir' i el preu objectiu fins als 5,5 euros
En un informe publicat aquest dimarts en el qual no hi ha absolutament cap referència al 'cas Villarejo', els experts d'HSBC redueixen el seu consell sobre BBVA fins a 'mantenir' des de 'comprar' i baixen el seu preu objectiu de manera significativa fins gairebé als nivells del preu actual de cotització (5,5 euros des de 6,9 euros).
HSBC adverteix que la tendència per 2019, després d'un 2018 dolent, sembla "bastant feble" per a BBVA, i apunta en aquest sentit que "no hi ha gran cosa per la qual estar expectant" aquest any.
"El 2018 ha estat difícil per a BBVA a causa de l'augment de la incertesa sobre les seves operacions a Mèxic i d’un deteriorament significatiu de les perspectives per a Turquia. Les tendències per 2019 semblen ben establertes i, desafortunadament, bastant febles", indiquen des d’HSBC. "Espanya ha de mostrar un augment en els marges compensat per una lleu normalització de les provisions; Mèxic hauria de seguir creixent amb taxes i volums més alts; Turquia probablement es veurà afectada per uns menors ingressos derivats de l'IPC. Per la seva banda, les provisions probablement es mantindran als elevats nivells de la segona meitat de 2018", afegeixen aquests experts.
MIRAR JA CAP AL 2020
Atès al caràcter de transició que HSBC li atorga a aquest any 2019, la seva opinió és que el mercat hauria de començar a mirar cap al 2020 i, arribat aquest moment, "ens preocupa que les coses probablement comencin a posar-se problemàtiques en el cas de la inversió", adverteixen aquests analistes.
En la seva opinió, el context macroeconòmic a Espanya segueix sent favorable, però la desacceleració del creixement del PIB significa que és poc probable que el creixement dels préstecs es recuperi de manera significativa.
"La manca de catalitzadors (en BBVA) ens fa pensar que hi ha probablement millors oportunitats en altres llocs", assenyala HSBC
"I el que és més important, no veiem cap canvi en els tipus oficials del BCE fins a finals de 2020, cosa que genera vents en contra sobre les expectatives del mercat en les principals línies de creixement", expliquen aquests experts.
Des d’HSBC també tenen cada vegada una posició "menys positiva" sobre les perspectives de guanys a Mèxic a mesura que es posen en marxa al país algunes de les iniciatives que tenen com a objectiu retallar les comissions bancàries.
Així mateix, la rendibilitat a Turquia "seguirà sent difícil pels elevats nivells de provisions i els menors creixements de l'IPC".
"Amb els tres principals mercats fallant en el motor de BBVA, la manca de tendències operatives positives en altres llocs, els vents en contra de les divises... Tot això hauria de ser suficient per deixar els beneficis inalterats i els rendiments en un 10%, cosa que portaria a un creixement del valor comptable o increment del capital insignificant", adverteixen aquests experts.
CANVIS EN ESTIMACIONS
HSBC ha dut a terme també canvis en les estimacions de BBVA a causa de l'impacte de les divises, sent-ne els majors impulsors d'aquests una posició més positiva per a la lira turca i un impacte negatiu dels canvis en les seves previsions del peso mexicà.
A nivell de grup, han augmentat les seves estimacions per a 2018 en un 7% mentre que per a 2019 les han baixat un 13% a causa principalment dels menors beneficis comercials. Per 2020 les redueixen un 24%, i un 29% per 2021, amb les estimacions afectades negativament pel triple impacte d'un menor NII, menors comissions (principalment a Mèxic) i menors guanys del negoci de trading.
"La manca de catalitzadors (en BBVA) ens fa pensar que hi ha probablement millors oportunitats en altres llocs", conclou HSBC.