Grifols puja: amplia la demanda contra Gotham recolzat en l'informe de la CNMV

La companyia acusa el fons baixista de fer-la perdre un important prestador

Per

Bolsamania | 11 set, 2024

Actualitzat : 18:28

Les accions de Grifols han pujat amb ganes a la borsa (+6,29%) després que la companyia hagi ampliat la seva demanda contra el fons Gotham City Research i el seu fundador, Daniel Yu, a causa de la publicació d'un informe en què s'acusava la companyia de manipular els comptes i provocar la caiguda del valor al mercat.

La nova demanda, presentada als Estats Units davant el Tribunal de Districte del Districte Sud de Nova York, reprodueix grans parts del text original publicat al gener, però incorpora novetats de pes com les conclusions que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va donar a conèixer al març. El laboratori ha modificat la seva demanda al darrer dia de termini del nou calendari pactat amb Gotham i sancionat pel jutge encarregat del cas.

Després del seu procés de revisió, el regulador espanyol va concloure el març del 2024 que la informació financera 2018-2022 de Grifols, en conjunt, no contenia "errors significatius" relacionats amb les suposades incorreccions analitzades a l'Informe Gotham. Tot i això, el regulador espanyol apreciava "deficiències rellevants" com en l'ús de l'EBITDA ajustat "sense excloure'n els resultats atribuïbles a les participacions no controlades a l'hora d'explicar la ràtio de palanquejament financer del grup Grifols i la seva capacitat financera per satisfer el deute".

En aquest sentit, Grifols ha precisat que la CNMV "només va expressar la seva preocupació" pel detall i l'exactitud de determinats desglossaments financers i notes explicatives per a certs anys d'informació, i el detall proporcionat juntament amb la informació de l'EBITDA de Grifols i la ràtio de deute sobre EBITDA". "Com a resultat d'aquestes troballes, la CNMV va concloure que Grifols no "necessita dur a terme cap reformulació dels seus comptes", ha afegit Grifols.

"Des que Grifols va presentar aquesta demanda, els fets rellevants han posat de manifest el contrast entre el compromís de Grifols amb la transparència i la manca de franquesa dels demandats", ha assegurat la companyia catalana a l'escrit.

Cal assenyalar que Grifols no fa menció a Thomas Glanzmann, president executiu i conseller delegat de la companyia en el moment de publicació de l'informe, així com a Deloitte i Grant Thornton, auditors de Grifols durant els dos darrers exercicis i des del 2017 en endavant, respectivament. Tot i això, el text sí ​​que esmenta KPMG, empresa que va auditar els comptes del laboratori català entre el 2003 i el 2020.

ATAC BAIXISTA

Grifols també ha acusat Gotham d'haver estat format "amb el propòsit de cometre frau financer" i ha recordat que Yu ha passat "diverses temporades" a la presó, una després de ser acusat de robatori, usurpació d'identitat i altres delictes financers. "Després de la posada en llibertat, Yu va crear Gotham com a vehicle i escut de la seva empresa delictiva. Yu i Gotham han estat demandats anteriorment per les seves pràctiques il·legals i difamatòries, però no van comparèixer davant el tribunal i es van declarar en rebel·lia", ha puntualitzat Grifols.

Així mateix, la companyia ha recordat que Gotham va acumular una "gran posició curta" en Grifols per "beneficiar-se si el preu de les accions queia". A més, la cotitzada ha destacat que, "a diferència d'altres venedors en curt, va creuar la línia amb el seu atac a Grifols en fer sabent declaracions falses i enganyoses amb un únic propòsit il·legal: manipular el valor de les accions de Grifols per al seu propi benefici".

"A continuació, per provocar el pànic al mercat i fer caure el preu de les accions de Grifols, els acusats van publicar i van difondre un informe ple de falsedats i distorsions malicioses sobre la comptabilitat, les revelacions, les finances i la integritat de Grifols", ha afegit la companyia catalana, alhora que ha cridat l'atenció sobre el fet que Gotham "va identificar Grifols com un objectiu el març del 2023". "No obstant, per maximitzar els seus beneficis de vendes en curt i, alhora, el seu propi benefici monetari, els demandats van esperar durant més de nou mesos fins que va sorgir el moment oportú perquè fessin públiques les seves mentides sobre Grifols", ha afegit la companyia.

D'altra banda, Grifols ha subratllat que "va tancar l'operació de despalanquejament" amb la venda de Shanghai RAAS "que havia promès al mercat". "Per contra, els comptes financers dels demandats segueixen sent un misteri. Els demandats no han revelat quant es van beneficiar dels seus actes il·lícits que són objecte d'aquesta demanda. Els demandats tampoc no han assumit cap responsabilitat ni han rectificat les mentides demostrables", ha afegit la cotitzada de l'IBEX 35.

PÈRDUA D'UN "PRESTADOR"

En aquest nou escrit, Grifols ha acusat Gotham d'haver fet perdre un important prestador a causa del risc financer percebut després de l'informe de Gotham.

"Una empresa en què Grifols és un important inversor i de la qual controla múltiples llocs al Consell d'Administració, va veure com el prestador de tota la vida es negava a renovar el finançament a causa de la percepció d'un risc creditici. De fet, segons la informació disponible, el comitè de risc creditici del prestador va considerar que l'empresa era un risc i, alhora, es va negar a renovar la línia de crèdit de l'empresa”, ha apuntat el laboratori català.

Segons la informació disponible, Grifols ha indicat que el prestador "es va negar a renovar la línia de crèdit" perquè "no volia ser associat amb l'atenció negativa dels mitjans de comunicació que Grifols i els seus afiliats havien rebut com a resultat de l'informe Gotham". "Aquest és només un exemple de les inversions i les relacions comercials existents de Grifols que s'han vist afectades negativament per l'Informe Gotham", ha afegit la companyia catalana.

Així mateix, Grifols ha indicat que el dany causat per Gotham "no s'estén únicament" a la matriu, sinó també a filials participades al 100% i que comparteixen el nom de Grifols, com ara Grifols Shared Services North America. "A més, Grifols Shared Services North America es veu directament en virtut del fet que és un dels garants de l'endeutament pels bons emesos per Grifols. Quan calgui refinançar aquest deute, l'augment del cost per fer-ho afectarà igualment Grifols Shared Services North America com a garant dels bons. El cost més gran de finançament també repercutirà en les operacions, que es finança amb l'endeutament de Grifols", ha explicat la companyia.

La cotitzada ha subratllat que ha hagut d'emprendre "una llarga i costosa investigació" per demostrar la "falsetat" de les acusacions de Gotham i el seu impacte sobre la companyia. Així, Grifols reclama una indemnització per danys a fixar en un judici amb jurat, que sigui "prou per dissuadir de noves conductes il·lícites i impròpies", una indemnització pels beneficis "injustament obtinguts" pels demandats, i "qualsevol altra reparació" que el tribunal consideri "justa i adequada".

Últimas noticias