Grifols es compromet a aclarir els dubtes de la CNMV però es desploma a la borsa

La companyia ha detallat la relació amb Scranton

Per

Bolsamania | 11 gen, 2024

Grifols ha celebrat aquest dijous una conferència amb analistes per defensar-se a les acusacions abocades per Gotham City Research en un informe que la companyia titlla d'"enganyós", "fals" i "especulatiu". La companyia ha reiterat la seva intenció de presentar "accions legals" contra el fons baixista i resoldre tots els dubtes sobre això, i per això respondrà a totes les qüestions presentades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "com més aviat millor".

"Els reguladors ens van remetre les seves preguntes ahir, i tenim 10 dies per contestar. Les respondrem com més aviat millor", han assenyalat des de la companyia, en què asseguren també que se senten "orgullosos" de la seva governança.

Un dels aspectes que investiga la CNMV és la relació de Grifols amb Scranton Enterprises, un dels seus accionistes (en posseeix el 8,4%) i l'empresa a què va vendre el 100% de les accions de Biotest (BPC) i Haema, les empreses que centren part de les acusacions de Gotham. En aquest sentit, el CEO, Thomas Glanzmann, ha assegurat que "Scranton no és el 'family office' dels Grifols", i que no hi ha vinculació recurrent entre totes dues.

"Scranton ha provat ser un accionista de llarga durada de Grifols, havent proporcionat suport per a l'expansió internacional de la companyia diverses vegades. Scranton no és el 'family office' dels Grifols. De fet, Scranton comprèn 22 inversors, dels quals només 3 són membres de la família Grifols, acumulant menys del 20% de Scranton. La connexió entre Scranton i Grifols es redueix a dues col·laboracions específiques, lloguers de les oficines centrals de Grifols, que estan vigents des del 2012, i Haema i BPC des del 2018. No hi ha altres connexions entre les empreses”, ha assenyalat Glanzmann.

Aquest aclariment ha provocat inicialment una millora en la cotització del valor, que ha recuperat en primera instància part de les pèrdues, tot i que posteriorment han tornat a caure i ha tancat amb caigudes de més del 16%.

INTERÈS ESPECULATIU

La farmacèutica espanyola ha tornat a rebutjar les acusacions de Gotham, a qui acusa de tenir fins "especulatius", ja que, com que és un fons baixista, "el seu interès és veure el preu de les accions caure". La intenció de l'empresa és aclarir tots els aspectes sens dubte per evitar que l'informe "afecti" la reputació de la companyia.

"Hem construït durant més de 100 anys de feina una empresa fiable, no podem permetre que això es posi en dubte", ha assenyalat Glanzmaan.

A més, ha assegurat que totes les acusacions que ha realitzat el fons baixista es basen en mètriques comptables que van ser degudament auditades en el moment de la seva publicació.

"Gotham només buscava obtenir plusvàlues i va actuar per interès propi, i va utilitzar informació per suggerir irregularitats que ja havien estat revisades i aprovades pels reguladors i una auditora", ha afegit.

Pel que fa a la consolidació de les xifres de Haema i BPC Plasma als comptes de Grifols, un element central en l'acusació de Gotham, l'empresa ha tornat a defensar que la seva comptabilitat és correcta, ja que considera que encara compta amb control sobre totes dues companyies a través d'una opció de recompra. Així, ha recalcat que la normativa vigent "clarament estipula que si un grup té control sobre la companyia pot consolidar-la" als resultats.

A més, Grifols ha detallat que aquesta opció de recompra en cap cas suposa un compromís, i que no es planteja de moment executar-la.

Finalment, l'equip directiu de la farmacèutica considera que l'informe de Gotham no suposarà un obstacle perquè es pugui tancar la venda del 20% de l'empresa xinesa Shanghai RAAS, i per això espera obtenir uns fons que, assegura, utilitzarà íntegrament per reduir-ne el deute.

Últimas noticias