Grifols defensa els seus comptes i assegura que té "control" sobre Haema i BPC
La companyia d'anàlisi Gotham City Research n'ha qüestionat les xifres
Grifols es defensa de les acusacions abocades per la companyia d'anàlisi Gotham City Research en relació amb el tractament comptable dels seus resultats. En concret, Gotham assegura que la farmacèutica "consolida completament tant Haema com BPC Plasma, malgrat posseir el 0% de cada companyia", una postura que la companyia ha justificat al·legant que "la venda de les entitats no dona lloc a una pèrdua de control".
En concret, la companyia ha explicat que "posseeix drets de vots potencials" sobre les dues companyies, tot i vendre-les íntegrament a Scranton Enterprises per un import de 538 milions d'euros. En aquest sentit, recorda que la normativa vigent "estableix que cal considerar els drets de vot potencials per determinar si en té poder (i per tant control)".
Aquests drets de vot se sustenten que "el contracte de venda inclou una opció de compra per a Grifols que li atorga el dret (no una obligació) irrevocable i exclusiu de poder adquirir les participacions venudes a Scranton (totes dues alhora) en qualsevol moment a partir de la data efectiva de venda”.
A més, recorda que "es va signar addicionalment un contracte de gestió entre Grifols, Biotest (BPC) i Haema pel qual s'acorda que Grifols administra els centres de plasma propietat d'aquestes dues companyies perquè es compleixin els mateixos estàndards de qualitat i seguretat que compleixen tots els centres de plasma propietat de Grifols i així assegurar-se, a més a més, la continuïtat i creixement de les esmentades entitats".
"El que s'ha esmentat anteriorment, són indicadors que sustenten el poder que manté Grifols sobre aquestes entitats, fins i tot després de la venda, considerant que l'opció és susceptible a ser exercitada i Grifols tindria la capacitat financera per dur-la a terme", destaca l'empresa.
Conseqüentment, explica, "la venda de les entitats no dona lloc a una pèrdua de control, motiu pel qual les entitats es continuen consolidant, registrant-se com una transacció de patrimoni sense cap impacte en el compte de pèrdues i guanys consolidat".
D'aquesta manera, anticipa que "els resultats a partir de la venda seran atribuïts a l'interès no controlant, en funció de la tinença actual de percentatge de participació".
RÀTIO DE PALANQUEJAMENT
L'informe de Gotham City Research afirma també que "Grifols manipula el deute i l'Ebitda informats per reduir artificialment el palanquejament a 6 vegades, cosa que creiem que està més a prop de 10-13 vegades". Sobre aquest aspecte, la farmacèutica assegura que "la ràtio de palanquejament es calcula trimestralment d'acord amb les clàusules i termes i condicions acordats al Credit and Guaranty Agreement amb data 15 de novembre de 2019".
"D'acord amb el contracte del deute sènior assegurat, la companyia emet trimestralment un certificat de compliment al banc agent que inclou el desglossament d'aquest càlcul que es fa de conformitat amb les disposicions contractuals, on la fórmula de càlcul contempla l'exclusió i la inclusió d'ajustos a l'Ebitda i al deute net, segons el que estipula el contracte corresponent", afegeix Grifols.
Grifols assegura que "no entén la diferent interpretació feta per Gotham City Research tret que l'únic que pretengui, com a fons a curt termini que és, sigui que baixi la cotització de l'acció tal com ells mateixos reflecteixen a la pàgina 2 del seu informe, per obtenir-ne beneficis".