Gotham desvia l'atenció de la sanció de la CNMV enfonsant una altra empresa europea

L'alemanya Mutares es desploma i l'empresa nord-americana torna a guanyar per la seva posició baixista

Per

Bolsamania | 26 set, 2024

En una actuació 'de manual' per desviar l'atenció, la companyia nord-americana baixista Gotham City Research ha respost a l'obertura d'expedient per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a causa de la seva actuació amb Grifols presentant un nou informe negatiu sobre una empresa europea.

A la xarxa social X (abans Twitter), a l'estil del que va fer amb Grifols a principis d'any i escalfant el mercat, Gotham va publicar ahir un breu missatge amb el text següent: "New report tomorrow. Europe" (Nou informe demà. Europa).

Finalment, Gotham ha publicat aquest matí l'informe i l'afectada és l'empresa alemanya Mutares, dedicada a la inversió i capital privat i especialitzada en l'adquisició d'empreses i divisions que enfronten desafiaments financers.

A l'informe, diu coses com: "La posició d'efectiu reportada de 394,2 milions d'euros al balanç del primer semestre del 2024 no coincideix amb la posició d'efectiu reportada de 422,2 milions d'euros a l'estat de fluxos de efectiu del mateix període". Mutares s'enfonsa un 26%.

Gotham deixa clar al començament de l'informe que, com va passar amb Grifols, aquesta caiguda li farà guanyar molts diners gràcies a la posició baixista que té a la companyia. En una advertència en què al·ludeix el "conflicte d'interès", explica que en el moment de la publicació d'aquest informe manté posicions curtes que corresponen a l'1,094% (233.556 accions) de capital social de Mutares, "i obtindrà beneficis en cas que les accions de l'emissor (Mutares) baixin, cosa que pot passar tan aviat com es publiqui l'informe o en qualsevol moment posterior". I afegeix que, "encara que Gotham City Research i General Industrial Partners LLP han fet tot el possible per presentar la informació continguda a l'informe de manera objectiva, el lector ha de tenir en compte que l'interès de Gotham City Research, General Industrial Partners LLP i els seus afiliats és que el preu de les accions de l'emissor disminueixi”.

LA SANCIÓ DE LA CNMV

Aquesta forma d'actuar és precisament la que ha enfonsat Grifols a la borsa al llarg del 2024 després d'un informe també incendiari que va publicar Gotham sobre la companyia el 9 de gener d'aquest any i de posteriors informes. I aquesta manera d'actuar ha estat la que ha sancionat el regulador de mercats espanyol, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El Comitè Executiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors va anunciar ahir que ha acordat incoar sengles expedients sancionadors contra Gotham City Research i General Industrial Partners (GIP), per manipulació de mercat en les accions de Grifols i incomplir les previsions del Reglament sobre Abús de Mercat en matèria de recomanacions d'inversió, així com contra Grifols, per defectes a la informació financera i als informes de gestió.

Addicionalment, la CNMV ha traslladat a la Fiscalia tota la informació respecte a la possible conducta manipulativa per part de Gotham i GIP per si escau a l'exercici d'accions penals per possible incompliment de l'article 284 del Codi Penal.

Sobre la seva sanció, Grifols ha dit que no tindrà impactesobre els seus estats financers i que no puja a una quantitat superior a un milió d'euros. A més, ha remarcat que la CNMV es reitera a totes les conclusions preliminars sobre els seus comptes i que es van traslladar al mercat el 21 de març. Això és que no s'han trobat evidències que permetin concloure que la xifra d'endeutament financer reflectit per Grifols als estats financers anuals consolidats no es correspongui amb la realitat o que la consolidació de Haema i BPC fos incorrecta.

Grifols puja avui al voltant d'un 2%. Cal recordar que, al seu informe de gener sobre sobre la farmacèutica espanyola Gotham deia que "Grifols manipula el deute i l'EBITDA informats per reduir artificialment el palanquejament a 6 vegades, cosa que creiem que està més a prop de 10-13 vegades". A més, "tant Grifols com Scranton Enterprises (un vehicle de la família Grifols) consoliden completament BPC + Haema als seus estats financers. Aquest tractament és materialment enganyós i incorrecte".

Últimas noticias