Goldman avala una fusió entre Sabadell i Bankia però Goirigolzarri la rebutja
Aquest context de "consolidació del sector" seria favorable per a Santander
Goldman Sachs considera que una possible fusió entre Bankia i Sabadell, tal com va avançar en exclusiva Bolsamanía, es "justificaria estratègicament" en tant que milloraria el rendiment de l'entitat resultant, enfortiria la seva posició de capital i permetria recuperar més ajudes públiques i diluir la participació de l'Estat, segons un informe per a inversors emès aquest dimecres. No obstant això, José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, ha rebutjat una possible fusió amb l'entitat catalana, però ha reconegut que quan una empresa cotitza és difícil conèixer el seu futur.
El banc d'inversió estima que la fusió de les dues entitats bancàries espanyoles amb baixa rendibilitat (ROTE, per les sigles en anglès) no crearia un banc d'"alt retorn", si bé, tindria atractiu en un context de creixement més feble i prolongació dels baixos tipus d'interès.
En concret, Goldman creu que aquesta fusió milloraria les perspectives de retorn en reduir-se els costos operatius i aconseguir un major poder de fixació de preus. Així mateix, aquesta operació "enfortiria encara més la seva posició de capital", segons la companyia nord-americana.
"És important destacar que aquest acord podria maximitzar la recuperació d'ajudes públiques, així com diluir la participació del govern per sota del llindar del 40%", enfront del 61% actual, explica l'informe, que atribueix la "sensibilitat" de l'operació al cost de les sinergies i el preu de transacció.
Així mateix, la companyia ressalta entre els efectes addicionals d'aquesta operació un menor risc de venda dels accionistes minoritaris així com un menor risc polític si s'aconsegueix la desconsolidació de Bankia de BFA i un millor alineament dels incentius entre el govern i els gestors de Bankia per les compensacions d'aquests últims.
En aquesta línia, Goldman Sachs planteja quatre escenaris en què entren en joc 6 factors determinants: el preu de la transacció, el cost de les sinergies derivades, el desgast dels ingressos, els costos de reestructuració, les implicacions de capital i impostos i l'ajust de l'assignació del preu de compra.
RISC SIGNIFICATIU
D'altra banda, la companyia valora que el risc d'execució d'aquesta operació de fusió és "significatiu", tot i el menor risc per al mercat espanyol de les fusions nacionals enfront de les operacions transfrontereres.
En concret, la fusió de Bankia i Sabadell trobaria dificultats per la major complexitat en combinar dues entitats bancàries de mitjana escala, així com per assolir l'increment de capital requerit i pel "procés comparativament car" de la reducció de costos a Espanya.
DESENCADENANT D'UNA NOVA RONDA DE CONSOLIDACIÓ
Aquesta operació de fusió, que crearia la segona major entitat bancària d'Espanya per volum d'actius, només per darrere de Santander, podria desencadenar una "ronda de consolidació" després dels intents fallits del primer semestre entre Liberbank i Unicaja o Abanca.
Aquest context de "consolidació del sector" seria favorable per a Santander, que es beneficiaria de la major concentració, i per a Unicaja. Per això, aconsellen "comprar" els dos bancs, mentre que mantenen la qualificació "neutral" per a Sabadell i Bankia.
BANKIA VOL UN FUTUR EN SOLITARI
També aquest dimecres, durant el curs que organitzen aquests dies Apie i BBVA a Santander, el president de Bankia ha parlat de l'assumpte, i ha al·ludit que el seu pla estratègic preveu un futur en solitari. Per això, Goirigolzarri ha rebutjat una possible fusió amb Sabadell, sobre la qual les dues entitats van mantenir negociacions l'any passat, com va avançar Bolsamanía.
No obstant, ha reconegut que quan una empresa cotitza és difícil conèixer el seu futur. "Tots els que hem treballat en empreses cotitzades sabem que qui està en el mercat mai pot dir el que passarà en el futur", de manera que en Bankia són "conscients que les coses poden canviar", ha dit. "Però, amb la informació que tinc avui, no", ha afegit.