Gas Natural Fenosa: la banca d'inversió anticipa un pla de reestructuració
UBS considera que GIP impulsarà un programa de reducció de costos
- La signatura Macquarie afirma que el millor per a l'empresa és centrar-se en el gas
- La nacionalització de Electricaribe a Colòmbia pot ser el detonant
- En castellano: Gas Natural Fenosa: la banca de inversión anticipa un plan de reestructuración
Gas Natural Fenosa es prepara per anunciar canvis estratègics importants en els mesos vinents, segons la banca d'inversió. L'entrada a la seva capital del fons d'infraestructures GIP fa presagiar als experts que pot emprendre un ambiciós pla de reestructuració, per a això compta amb múltiples opcions.
Va ser al setembre del 2016 quan La Caixa i Repsol van anunciar la venda del 20% de Gas Natural Fenosa al fons GIP (Global Infraestructure Partners), una entitat que el seu simple objectiu és "aconseguir rendiments superiors ajustats al risc" de les seves inversions. Un altre de les missions de GIP, liderat pel nigerià Adebayo Ogunlesi, és millorar "el rendiment financer" dels actius que té en la seva cartera.
En aquest escenari, diversos analistes de bancs d'inversió internacionals anticipen que Gas Natural és un gran candidat per iniciar una gran transformació, que pot realitzar-se mitjançant tres moviments: un ambiciós programa de reducció de costos, la venda d'actius no estratègics o, fins i tot, la venda del seu negoci de generació elèctrica per convertir-se en una empresa pura, en honor al seu nom, de gas natural.
En opinió del banc suís UBS, la nova estructura accionarial provocarà un "punt d'inflexió" en la companyia. Aquests experts consideren que Gas Natural pot emprendre un ambiciós programa de reducció de costos d'"almenys" 350 o 400 milions d'euros, equivalents al 7% del EBITDA (resultat brut d'explotació) i al 20% del benefici per acció (BPA). Aquesta programa haurà d'estar centrat a augmentar l'eficiència i pot ser impulsat per GIP, el lema de la qual és 'comprar, fixar i obtenir beneficis'.
"El focus de GIP és crear valor mitjançant la millora del comportament i la qualitat del servei de les seves companyies en cartera. Donat el període típic d'inversió de GIP (5 anys), pensem que el pla de reducció de costos serà anunciat tan aviat com en 2017 i serà implementat durant els següents 3 a 4 anys", assenyalen des d'UBS.
Després de l'entrada de GIP, fa falta obtenir majoria de dos terços en el Consell d'Administració per aprovar determinades decisions de rellevància. Així que per prendre les principals decisions, és necessari comptar amb el vistiplau dels tres socis. En el consell d'administració, compost per 17 membres, La Caixa controla 4 seients, Repsol 3 i GIP altres 3.
VENDA D'ACTIUS O DEL NEGOCI DE GENERACIÓ
Un altre dels bancs d'inversió que anticipen canvis importants en Gas Natural és l'australià Macquarie, que en una altra de les seves àrees de negoci també actua com un gran fons d'inversió especialitzat en infraestructures. En opinió d'aquests experts, la companyia presenta una important oportunitat de reestructuració. "Seguim pensant que hi ha un valor en Gas Natural que el mercat no aprecia. Una potencial reducció de la grandària de l'empresa a través de la venda d'actius no estratègics ajudaria en el procés de realització de valor", afirmen.
"Pensem que les condicions del mercat són favorables per a aquest procés, a causa de l'alta demanda per actius de gas i xarxes per part dels fons d'infraestructures. Hem vist una tendència alcista en els múltiples pagats per aquests actius en transaccions recents, a causa de la menor oferta de projectes d'infraestructures i a un augment de liquiditat per part dels fons", afegeixen.
Aquests experts es posen en la 'pell' d'un fons d'infraestructures amb l'objectiu de "maximitzar" la tornada de Gas Natural. En la seva opinió, "l'opció més probable és convertir a Gas Natural en una utility centrada únicament en el gas, amb exposició a Espanya i Llatinoamèrica". Macquarie calcula que la tornada de la inversió seria del 12,8%, incloent-hi el pagament d'un dividend especial de 9,1 euros en 2020 i un múltiple de sortida de 7 vegades el EBITDA esperat per 2020.
"També pensem que l'opció de 'només gas', que valorem en 25,2 euros per acció, té més sentit des d'un punt de vista industrial", afirmen des de Macquarie. "Els factors clau de creixement estan en les activitats de distribució de gas, no en les seves activitats de distribució elèctrica. El recent desenllaç negatiu en Electricaribe suggereix que ha fallat a l'hora de gestionar entorns complicats de distribució elèctrics en el passat".
POSSIBLE VENDA A ITÀLIA
Per la seva banda, els experts de Norbolsa consideren com a opció més probable que Gas Natural Fenosa blindi el seu negoci a Itàlia, valorat en uns 700 milions d'euros, en mancar de massa crítica al país i a la vista de l'escenari de consolidació pel qual passa el sector energètic transalpí.
De moment, Gas Natural Fenosa ha demanat un arbitratge internacional, en interposar una demanda davant el Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Desenvolupament Mercantil Internacional (Uncitral, en les seves sigles en anglès).
L'objectiu és obtenir una indemnització d'uns 1.000 milions d'euros. Però des de Bankinter comenten que aquesta solució pot trigar diversos anys, mentre l'empresa es veurà obligada en aquest exercici a aprovisionar el valor comptable de Electricaribe (475 milions d'euros). Pot ser el detonant de la gran història de reestructuració que anticipa el mercat.