Fortes pèrdues en borsa per a Ford, General Motors i Rivian
UBS ha rebaixat la qualificació de Ford i General Motors
El sector automobilístic està vivint una jornada complicada a Wall Street, on tres grans marques del gremi, com Ford, General Motors i Rivian, registren fortes pèrdues.
Rivian cau més d'un 8% després que el fabricant de vehicles elèctrics anunciés divendres a la nit que està retirant del mercat més de 12.000 automòbils, gairebé tots els cotxes elèctrics que ha fabricat fins ara, per verificar que un sostenidor al conjunt de direcció s'ha ajustat correctament. En cas contrari, segons ha avançat l'entitat, l'alineació de les rodes davanteres es veuria afectada, cosa que podria causar vibracions, soroll i canviar la sensació de la direcció.
La retirada inclou totes les camionetes Rivian R1T i R1S SUV fabricades fins a finals de setembre, així com algunes de les camionetes de lliurament EDV que la companyia havia produït per a Amazon, 12.212 vehicles en total, encara que la companyia estima que només al voltant de l'1% tenen el defecte.
La companyia ja ha notificat als clients afectats i planeja completar les reparacions en un termini aproximat de 30 dies.
Fins a finals del mes passat, Rivian havia construït al voltant de 15.300 vehicles des que va començar la producció a la tardor del 2021 i s'havia fixat l'objectiu d'assolir els 25.000 vehicles produïts a finals d'any.
Gairebé tots els fabricants d'automòbils han notificat alguna vegada que estan duent a terme una retirada de vehicles del mercat. Però la quantitat de cotxes afectats a Rivian, i les possibles conseqüències si un sostenidor funciona completament solt, tenen els inversors preocupats.
Les accions de Rivian han caigut al voltant del 69% des del començament d'any.
General Motors, per part seva, es deixa més d'un 6% després que UBS hagi rebaixat la seva qualificació a neutral des de vendre. El mateix li ha passat a Ford, que perd més d'un 7%, després d'haver passat a vendre des de neutral.
UBS ha dut a terme aquestes noves qualificacions al·legant que la indústria de l'automòbil s'està movent ràpidament cap a l'excés d'oferta de vehicles després de tres anys de poder de fixació de preus sense precedents. Alhora, l'entitat suïssa considera que veu un "ràpid deteriorament de la demanda".