Fitch: la inflació pot atenuar les millores als marges del sector teleco europeu
"Tindrà un impacte gradual i endarrerit en la capacitat per augmentar la rendibilitat"
"L'alta inflació i el menor creixement econòmic tindran un impacte gradual i endarrerit en la capacitat del sector europeu de telecomunicacions per augmentar la rendibilitat", assegura Fitch Ratings, que, tot i això, no preveu una degradació significativa en les estructures de preus i costos el 2022, però sí que espera que augmentin les pressions i es moderin el creixement i les millores dels marges el 2023-2024.
L'agència creu que la manca de creixement i els costos més alts podrien impulsar la consolidació del mercat a països com Itàlia, Espanya i el Regne Unit per mantenir el ritme de les inversions i millorar els rendiments, si hi ha una estanflació perllongada i sostinguda.
Com detalla un informe, les pressions competitives i la capacitat de repercutir l'augment dels costos també varien segons el país: "Als operadors de línia fixa i mòbil d'Espanya i Itàlia els resultarà més difícil augmentar els preus a causa de la intensa competència dels operadors que necessiten augmentar l'escala de subscriptors. Per contra, els operadors de telecomunicacions del Regne Unit han establert contractes vinculats a l'IPC que permeten automàticament augments de preus. Els operadors en mercats més estables com França i Alemanya també poden tenir més flexibilitat per augmentar els preus per compensar els costos més alts, assegura Fitch Ratings.
Pel que fa a les operadores, considera que l'impacte difereix segons el mercat i dependrà de les estructures de costos i la seva capacitat per transferir preus més alts als usuaris finals. "Això serà impulsat per la dinàmica competitiva i la prevalença de contractes lligats a la inflació a cada mercat".
"Els proveïdors d'infraestructura de telecomunicacions, com ara els operadors de torres de telefonia mòbil com Cellnex i INWIT, estan en millors condicions per repercutir l'augment dels costos a causa de les bases de clients captius i els contractes a llarg termini vinculats a la inflació que repercuteixen en els costos energètics: els operadors de telecomunicacions fixes i mòbils completament integrats tendeixen a tenir contractes de clients més curts, exposició a les fluctuacions de la demanda i una capacitat variable per augmentar els preus", assenyala l'agència.
A més, comenta que l'impacte de la inflació també dependrà de la combinació de costos salarials, d'energia, programes de reducció de costos existents de cada empresa, l'abast de la cobertura il'ús d‟acords de compra d‟energia (PPA), i l'abast de l'arrendament d'actius i les proporcions de deute de taxa variable en estructures de capital. "Els marges de les empreses que despleguen àmpliament la cobertura de costos i els PPA, com Vodafone i KPN, s'han vist protegits davant de les pujades dels preus de l'energia. No obstant això, aquests contractes de cobertura generalment vencen dins de 12 a 24 mesos i és probable que els preus augmentin a partir del 2023. Les empreses que no cobreixen els costos d'energia enfronten pressions més immediates a causa del ràpid augment dels preus de l'energia”, afirma.
Els operadors tenen maneres d'ajudar a esmorteir l'impacte de l'alta inflació en els fluxos d'efectiu, com ara la capacitat d'endarrerir la despesa de capital (generalment del 15% al 20% dels ingressos) a curt termini per a projectes de TI i desplegaments xarxes, accelerant els programes d'optimització de costos i frenant temporalment els pressupostos publicitaris. "Els operadors podrien ajustar les seves ofertes de productes per compensar les pressions inflacionàries. Per exemple, a través de plans de dades 'més per més', que alguns operadors mòbils ja han introduït, o descomptes promocionals més petits", conclou.