Fitch: "Els bancs espanyols es troben en una situació de fortalesa"
L'agència analitza l'impacte del context econòmic actual les entitats del sud d'Europa
Actualitzat : 14:27
L'agenda de qualificació Fitch repassa aquest dimarts l'estat dels bancs del sud d'Europa en el marc de la desacceleració econòmica i les pujades de tipus.
L'agència assenyala que encara no hi ha indicis de deteriorament dels actius dels bancs d'aquesta zona malgrat els difícils entorns geopolítics i macroeconòmics i després dels dos anys de crisi per la pandèmia. Tot i això, afegeix que les revisions a la baixa del PIB, l'augment de la inflació i la interrupció de la cadena es subministrament provocaran un increment de les taxes d'impagament, encara que creuen que això es veurà mitigat per les noves cessions de préstecs deteriorats, les provisions per a insolvències constituïdes durant els dos darrers anys de la pandèmia i els beneficis de les pujades previstes dels tipus d'interès.
"POSICIÓ DE FORTALESA"
Tot i que Fitch Ratings creu que és poc probable que el PIB espanyol arribi al nivell anterior a la pandèmia abans del 2023, les expectatives de creixement d'Espanya són més altes que les de la majoria dels altres països del sud d'Europa, cosa que ofereix "millors oportunitats de negoci als bancs nacionals", comenta, i subratlla que aquests "estan en una posició de fortalesa".
Els bancs italians, portuguesos i espanyols estan posicionats de forma similar per beneficiar-se de la pujada dels tipus de la zona euro, però quan es combinen amb les perspectives del PIB, “esperem que els bancs espanyols i portuguesos siguin els que més se'n beneficiïn, amb beneficis abans de deteriorament també recolzats per les recents iniciatives de reestructuració i de costos”, explica.
EL NEXE ENTRE ELS BANCS I EL DEUTE SOBERÀ, MENYS PREOCUPANT
La recent ampliació dels diferencials de crèdit, juntament amb l'augment de les expectatives de tipus d'interès, posa de manifest els vincles entre els bancs del sud d'Europa i els sobirans.
"Encara que les tinences de deute sobirà nacional s'han reduït a l'última dècada, continuen representant almenys el 100% del capital ordinari de nivell 1 (CET1), de mitjana. No obstant, la majoria d'aquests bons es comptabilitzen a amortitzats, cosa que redueix la sensibilitat del capital reglamentari a l'augment dels diferencials del deute sobirà", explica Fitch.
En opinió de l'agència, la volatilitat més gran del mercat de capitals està dificultant l'accés dels bancs més febles al finançament a un preu adequat.