Exceltur empitjora les previsions: el sector turístic perdrà més de 98.000 milions
Creu que la situació exigeix abordar un "pla de xoc urgent i molt potent"
Exceltur ha modificat les seves previsions econòmiques per a l'any, augmentant les pèrdues del sector turístic fins als 98.753 milions d'euros (abans 83.134 milions d'euros) després de les successives restriccions per a viatjar a Espanya que estan imposant alguns dels principals països emissors, com Alemanya o el Regne Unit.
Noticia relacionada
Aena, IAG, Meliá... el turismo rebota a la espera del salvavidas para relanzar el sectorEl sector turístic necessitarà un "urgent i potent pla d'ajudes a fons perdut" per a possibilitar la supervivència del teixit empresarial viable i l'ocupació, en aquest context de caiguda de la demanda i d'un possible tancament anticipat de la temporada, que la patronal qualifica d'"inusual i desolador".
Així mateix, Exceltur ha destacat que l'enfonsament de l'activitat turística suposaria més de la meitat de la caiguda del 15,1% de tota l'economia espanyola de 2020 (el 57,5% del PIB nacional, segons l'escenari de més risc que va anticipar el Banc d'Espanya al juny i en línia amb les previsions d'altres institucions oficials internacionals).
Així mateix, aquest nou escenari turístic previst per al tancament de l'exercici actual suposaria una caiguda de 52.862 milions d'euros d'ingressos en divises durant 2020, en comparació amb 2019.
Per trimestres, aquesta situació provocaria una caiguda de 36.638 milions d'euros d'activitat turística al tercer trimestre i de 18.655 milions al quart trimestre, que se sumaran als 43.460 milions d'euros acumulats fins a juny. Aquestes dades suposen caigudes del 63,3% d'activitat turística en el tercer trimestre i del 58,1% a l'últim trimestre de 2020.
Aquests "devastadors resultats" situen al sector turístic com "el més perjudicat de tots els sectors de l'economia" espanyola, en no haver pogut produir, emmagatzemar, ni vendre els seus serveis durant mesos.
Per això, Exceltur considera que la situació exigeix abordar un "pla urgent i molt potent" de mesures transversals del Govern de suport al sector per al salvament d'empreses turístiques viables a partir de setembre, que inclogui una pròrroga dels ERTO fins a Setmana Santa de 2021, sense reduir bonificacions, i amb una dotació adequada de fons propis i de Brussel·les, per assegurar la supervivència empresarial i el sosteniment de l'ocupació, fins com a a mínim la primavera de 2021.
També advoca per intensificar una estratègia de gestió territorial per al seguiment i control de la pandèmia més coordinada posant tots els mitjans necessaris i un marc regulador comú a nivell país, acompanyat d'una comunicació pública i privada més positiva i coordinada que eviti missatges infundats, equívocs o alarmismes.
A més, sol·licita una iniciativa política a Brussel·les per unificar els criteris sobre el coronavirus que regulin els moviments de persones i fluxos turístics a tota la UE, recuperant els corredors turístics i procurant l'obligació de test en origen i destinació que minimitzin riscos.