Ernst and Young, BBVA, HSBC, Indra, Puig... Alarma empresarial pel coronavirus
Els casos de Covid-19 a tot el món s'acosten als 100.000
Teletreball, tancaments de plantes i ERTEs, són les tres vies que s'obren a les empreses enmig de l'alerta global pel coronavirus. Quan el brot del virus ja ha deixat a Espanya 261 casos confirmats i quatre morts no queda ni una sola companyia que no estigui preparant plans de contingència per prevenir el contagi entre els seus treballadors, després que el Ministeri de Treball hagi recomanat tancar si s'agreuja el risc d'expansió del Covid-19. 'Ernst and Young' ja ha enviat els seus 3100 treballadors de Madrid a casa, Puig ha pres mesures similars amb part de la seva plantilla i Indra ha tancat temporalment dues plantes d'un edifici de Barcelona.
Noticia relacionada
Grifols trabaja con socios chinos y catalanes en varios tratamientos contra el coronavirusEls casos de coronavirus a tot el món s'acosten als 100.000 i el virus respiratori ha provocat la mort de més de 3.281 persones. A més de l'incontestable drama humà, els estralls econòmics afecten els mercats financers, ja que es descompten les interrupcions de les cadenes de subministraments globals i de l'activitat empresarial. La producció de les empreses està en perill, en un moment en què ja es palpava una frenada de l'activitat manufacturera global. Però més que no pas una aturada generalitzada de l'activitat, els experts asseguren que el Covid-19 suposarà l'empenta definitiva per al teletreball al nostre país, com a solució per a empreses d'oficines i de serveis a altres empreses.
En el cas de 'Ernst and Young', la decisió s'ha adoptat després que s'hagi trobat "un empleat asimptomàtic amb coronavirus", segons ha informat la companyia. Indra també ha mogut fitxa després de saber que dos dels professionals del seu centre de Roc Boronat (Barcelona), n'estan infectats, segons ha confirmat un portaveu oficial d'Indra a Europa Press. La multinacional catalana Puig ha acordat que vuit dels seus empleats treballin des de casa després d'haver estat en contacte amb una persona externa a la companyia que ha donat positiu en un test de coronavirus.
Són tres dels casos que han transcendit durant les últimes hores, però el degoteig d'empreses que adopten solucions similars és imparable. Aquesta setmana, Telefónica ha recomanat a la seva plantilla de Madrid que teletrballi, després de detectar el seu primer cas de coronavirus. Una altra 'falguera', Vodafone Espanya enviarà a teletreballar els 2.200 empleats de la seva seu central per preparar-se contra el coronavirus, i prepara per a un simulacre aquest divendres per comprovar que pot dirigir remotament la companyia en cas que s'agreugi la crisi, segons informa 'El País'.
També BBVA ha traslladat prop d'un centenar de treballadors del seu equip de Mercats des de la sala de tresoreria de la Ciutat BBVA que té a Las Rozas, com a mesura de prevenció davant l'expansió del coronavirus. Sense deixar encara el sector bancari, HSBC Holdings ha desallotjat el departament de Research de la seva seu de Londres, després de detectar un positiu per coronavirus entre els seus treballadors, segons recull 'Bloomberg'.
Al món tecnològic, Facebook ha enviat aquest dijous als seus treballadors a casa i ha cancel·lat tots els viatges. A més, ha cancel·lat també tots els esdeveniments que tenien prevists a l'àrea de San Francisco, inclòs el popular F8. Twitter ha demanat als prop de 5.000 treballadors de la companyia que treballin des de casa en la mesura que això sigui possible, a causa del coronavirus, i ha indicat que el teletreball serà obligatori en els casos de les oficines de l'empresa a Hong Kong, el Japó i Corea del Sud. El virus ha deixat un total d'onze morts als Estats Units i afecta a gairebé 130 persones, fins aquest dimecres.
A més, el virus ataca amb virulència el negoci dels esdeveniments, congressos i viatges d'empreses. La cancel·lació del Mobile World Congress de Barcelona va ser només al punta de l'iceberg. El segment dels viatges de negocis, que mou 20.000 milions a l'any, segons 'Expansión', està patint un fort impacte. Sense anar més lluny, Fira de Barcelona ha decidit ajornar la celebració del saló internacional Alimentària, que estava previst del dilluns 20 al dijous 23 d'abril al recinte de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), fins a setembre pel coronavirus, ha informat aquest dijous en un comunicat.
El congrés i saló de la farmàcia, Infarma Madrid 2020, ha adoptat la "difícil i "trista" decisió d'ajornar l'esdeveniment, davant la situació "imprevisible i inevitable" generada per la incidència del coronavirus, però entenen que és el més "encertat" des del punt de vista sanitari. Se suma a l'anunci aquest dimecres d'Expodental, que s'havia de celebrar a les instal·lacions d'Ifema del 12 al 14 de març, i que s'ha postposat fins al juliol.
A més, l'empresa organitzadora del World ATM Congress 2020 ha decidit cancel·lar l'esdeveniment, que havia de tenir lloc al recinte firal Ifema de Madrid del 10 al 12 de març, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
GUIA DEL MINISTERI
El Ministeri de Treball i Economia Social ha publicat una guia per a empreses i treballadors amb recomanacions d'actuació davant possibles casos de coronavirus a l'entorn laboral. El departament que dirigeix Yolanda Díaz ha llançat aquest text, que també inclou mesures preventives per evitar el contagi entre els treballadors.
Entre d'altres qüestions, la guia assenyala que les empreses hauran de procedir a paralitzar l'activitat laboral en cas que existeixi un risc "greu o imminent" de contagi per coronavirus al centre de treball.
També recomana activar mesures que permetin el desenvolupament de l'activitat laboral de manera alternativa o bé, si és necessari, l'adopció de mesures de suspensió temporal de l'activitat.
Així mateix, el Ministeri ha assenyalat que el teletreball podria adoptar-se, per acord col·lectiu o individual i de caràcter excepcional, com una mesura per desenvolupar les tasques imprescindibles que no poden efectuar-se al centre físic habitual.