Endesa uneix IA i 5G per millorar la seguretat dels treballadors al projecte Smart5Grid
Durant les tasques de manteniment de les infraestructures de la xarxa de distribució
Endesa prova l'ús de la tecnologia 5G combinada amb la intel·ligència artificial (IA) per millorar la seguretat dels treballadors durant les tasques de manteniment de les infraestructures de la xarxa de distribució.
La filial de xarxes d'Endesa, e-distribució, ha desplegat una xarxa privada 5G a la subestació Ecogarraf a Barcelona dins del projecte europeu Smart5Grid, que ha explorat les possibilitats que ofereix la tecnologia 5G en el desenvolupament de les xarxes intel·ligents gràcies al seu major capacitat i velocitat en la transmissió de dades.
Un total de 24 empreses de set països comunitaris coordinades per Enel a través d'Enel Grids han participat en el projecte Smart5Grid (Demonstration of 5G solutions for SMART energy GRIDs of the future).
La iniciativa, llançada el 2021, s'ha centrat en quatre àrees relacionades amb les xarxes intel·ligents: la detecció automàtica de fallades a la xarxa, la inspecció remota d'àrees de treball delimitades automàticament, el control de la generació distribuïda per oferir serveis de flexibilitat, i el control d'àrees àmplies en temps real en un escenari transfronterer.
Totes les iniciatives del projecte, que han rebut finançament del programa Horitzó 2020 de la UE, s'han provat en pilots desenvolupats a Itàlia, Espanya, Bulgària i Grècia.
A Espanya, la filial de xarxes d'Endesa s'ha centrat a utilitzar les possibilitats que ofereixen el 5G i la intel·ligència artificial com a aliades per prevenir els accidents laborals. En concret, s'han utilitzat les funcionalitats que totes dues presenten per monitoritzar que els treballadors i les eines no s'aproximin al límit de les zones delimitades com a segures per tal d'augmentar la seguretat dels treballadors i evitar accidents en subestacions elèctriques durant els treballs de manteniment.
El sistema desenvolupat permet avisar els treballadors quan ells o una eina que estiguin utilitzant traspassen la zona de treball segura perquè puguin corregir-ne la posició i evitar riscos. D'una banda, es crea remotament la delimitació volumètrica virtual de la zona de treball, passant de l'actual delimitació en dues dimensions a una en tres dimensions. De l'altra, la xarxa 5G permet processar les dades al moment, oferint una comunicació ultra fiable de baixa latència (el temps que triguen les dades a ser transmeses per una xarxa) i alt rendiment.