Endesa, Iberdrola, Naturgy, Redeia i Enagás lideren les pèrdues a l'IBEX

Les utilities s'han vist afectades per les pujades dels rendiments dels bons a Europa

Per

Bolsamania | 02 oct, 2023

Actualitzat : 18:24

Fortes caigudes per al sector elèctric aquest dilluns a l'IBEX 35. Endesa, Iberdrola, Naturgy, Redeia i Enagás han liderat les pèrdues al selectiu espanyol a la primera sessió del mes d'octubre.

En concret, Endesa s'ha deixat un 3,55%, Iberdrola, un 3,11%, Naturgy, un 2,41%, Enagás, un 2,20% i Redeia, un 1,81%

A nivell internacional, el sector també ha experimentat notables descensos, amb companyies com Vestas caient un 2,96%, EDP, un 2,92% i Enel, un 2,73%.

Les utilities han estat afectades per les pujades dels rendiments dels bons a Europa. Per exemple, el bund alemany se situa per sobre del 2,9% i l'espanyol frega el 4%.

"Ha estat un començament decebedor del nou trimestre i de setmana per als mercats europeus amb una àmplia debilitat en tots els àmbits, després que l'acord per evitar un tancament del govern dels Estats Units servís per impulsar els rendiments nord-americans a l'alça, juntament amb el dòlar nord-americà", explica Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.

"El càlcul aquí sembla que aquest acord, si bé evita una crisi de confiança en la governança dels Estats Units, torna a desviar l'atenció cap a la resiliència de l'economia dels Estats Units i la perspectiva de noves pujades de tipus per part de la Reserva Federal", afegeix Hewson.

Els rendiments del Regne Unit també han pujat per raons similars, després de les revisions a l'alça del PIB de la setmana passada, amb els inversors en bons aparentment preocupats que el Banc d'Anglaterra hagi de tornar a pujar els tipus d'aquí a finals any. "Això encara sembla poc probable tenint en compte els desafiaments que enfrontarà l'economia del Regne Unit durant els propers mesos, fins i tot si es té en compte el recent augment dels preus del petroli i la debilitat de la lliura", comenta l'expert de CMC Markets UK .

DIMON CREU QUE ELS TIPUS AL 7% SÓN "POSSIBLES"

El sector elèctric també s'ha vist impactat per les declaracions de Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, que ha afirmat a Bloomberg que uns tipus d'interès al 7% són "possibles" i que els inversors han d'estar preparats per això".

En el mateix sentit s'ha manifestat Michelle W. Bowman, governadora de la junta de la Reserva Federal, que ha assegurat que "probablement calguin nous augments de tipus perquè la inflació torni al 2% en el moment oportú".

De manera que creu que "serà necessari un enduriment més gran de les polítiques per reduir la inflació de manera sostenible i oportuna", i s'ha mostrat "disposada a donar suport a l'augment de la taxa dels fons federals en una reunió futura si les dades entrants indiquen que el progrés en matèria d'inflació s'ha estancat o és massa lent".

Els títols de les energètiques han patit fortes vendes durant els últims mesos i han registrat un exercici més desfavorable que les seves homòlogues de combustibles fòssils a mesura que l'enduriment monetari dut a terme pels bancs centrals passa factura al sector.

Les renovables han estat particularment vulnerables a l'augment dels tipus d'interès perquè moltes empreses acorden contractes a llarg termini, cosa que les porta a fixar el preu al qual vendran l'energia abans de desenvolupar els seus projectes.

Així mateix, i, a mesura que la inflació es manté a nivells elevats a tot el món i lluny de l'objectiu del 2%, les companyies d'energia verda s'han vist afectades per l'augment dels costos, exacerbat per la demanda creixent de projectes renovables.

A més, un informe elaborat per la consultora alemanya Neon Neue, en nom del Parlament Europeu (ITRE), i en col·laboració amb Bruegel, ha tret els colors a totes les propostes presentades per la Unió Europea en relació amb la reforma del mercat elèctric.

D'aquesta manera, segons informa El Periódico de l'Energia, els analistes insten a centrar la reforma als mercats a llarg termini, conservant els mercats europeus d'electricitat a curt termini que funcionen bé i també que qualsevol contracte i mercat a llarg termini sigui dissenyat de manera que mantingui els incentius perquè els participants al mercat operin eficientment als mercats a curt termini.

En aquest sentit, l'índex S&P Global Clean Energy, que està compost per 100 de les empreses d'energia solar, eòlica i altres negocis relacionats amb les energies renovables més grans, ha caigut un 20,2% durant els últims dos mesos, segons recull Financial Times.

Això ha posat en camí al seu pitjor exercici anual des del 2013. Per contra, l'índex d'energia S&P 500, pesat en petroli i gas, ha sumat un 6%.

Últimas noticias