Enagás es planteja vendre actius per finançar la construcció de gasoductes
No descarta desfer-se de la seva participació del 30% a la nord-americana Tallgras
Enagás està estudiant la venda d'actius, incloent-hi la seva participació del 30% a la nord-americana Tallgrass, per finançar la construcció dels gasoductes necessaris per reduir la dependència energètica d'Europa de les primeres matèries russes. Així ho ha reconegut el conseller delegat de l'operador espanyol de xarxes de gas, Andrés Gonzalo, en una entrevista amb Bloomberg.
Si els actius estan madurs i les condicions del mercat permeten la venda, aquesta serà "una opció clara", ha dit Gonzalo sobre la possible venda d'actius per finançar els gasoductes esmentats. Cal recordar que encara que Enagás hagi dit que pot mantenir la seva política de dividends fins al 2026 i finançar els 1.300 milions d'euros de despeses de capital previstes al seu pla estratègic, el CEO ha reconegut que cap al final del període en necessitarà "una mica més".
Gonzalo fa referència així als fons que podria necessitar la companyia per construir gasoductes des d'Espanya fins a França i Itàlia, les opcions que ha posat sobre la taula el Govern que dirigeix Pedro Sánchez, per ajudar a reduir la dependència energètica de Rússia.
No s'hi descarta cap escenari, segons ha reconegut el conseller delegat d'Enagás. Ni tan sols desfer-se de la participació que la gasista ostenta a Tallgrass, del 30%. De moment, l'espanyola està centrada a ajudar a finançar l'estratègia de la companyia nord-americana de midstream, que prioritza el creixement sobre els dividends, però a més llarg termini Enagás es plantejaria vendre'n la participació, juntament amb altres actius fora d'Europa, ha afirmat Gonzalo.
Ara com ara, ha destacat, Tallgrass ha d''aprofitar les oportunitats actuals', i és que en aquests moments "els EUA s'ha convertit en el gran proveïdor de gas natural liquat d'Europa i el seu midstream està treballant a ple rendiment", ha destacat el CEO d'Enagàs. Però amb vista al futur estan obertes totes les possibilitats.
REFORÇAR LES CONNEXIONS
Els plans d'Enagás passen per ajudar a reforçar les infraestructures de gas a Europa. I és que això ajudaria la regió a aprofitar l'excés de capacitat de regasificació de les plantes espanyoles, ha apuntat el CEO. "Europa no té una interconnexió que permeti intensificar els fluxos oest-est, i aquesta és la gran debilitat d'un sistema gasista dissenyat per alimentar-se amb el combustible rus", ha afirmat Gonzalo.
"Ara que ha desaparegut, cal construir ràpidament una infraestructura que vagi en sentit contrari", ha incidit el directiu, en referència als problemes de proveïment als quals s'enfronta el Vell Continent com a conseqüència del tall de subministrament decretat per Moscou, que fa témer el pitjor de cara a l'hivern.
Espanya segueix pressionant amb Alemanya per tirar endavant el MidCat, el gasoducte que connectaria els dos països a través de França. El problema és que el president francès, Emmanuel Macron, continua rebutjant aquesta infraestructura. L'altra opció que hi ha sobre la taula és enviar el gas des d'Espanya a través d'un gasoducte que connecti amb Itàlia.
En qualsevol cas, Espanya defensa que serien uns gasoductes útils, ja que no només transportarien gas, sinó també hidrogen, cosa que els faria més eficaços i barats que les unitats flotants de regasificació. I és que les anomenades FSRU són “vaixells que necessiten tripulació i personal per operar-les i que han d'entrar en dic sec per al seu manteniment”, ha recordat Gonzalo.