Els VTC anuncien l'ajust d'ocupació de la història de Catalunya per la guerra del taxi
El decret del Govern que restringeix la seva activitat provoca un expedient de regulació a 2.800 treballadors
Les empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) han presentat tres expedients de regulació d'ocupació (ERO) a Catalunya aquest divendres, dia que coincideix amb l'entrada en vigor del Decret del Govern que restringeix la seva activitat.
Els ajustos, plantejats per Vector Ronda, Moove Cars i Auro, afecten un total de 2.800 treballadors i suposen el major ajust d'ocupació de la història en la Comunitat, segons ha indicat Unauto, la patronal del sector.
El major d'aquests ajustos és el que ha emprès Vector Ronda, companyia de VTC que dona servei a Cabify, que ha plantejat un ERO per a tota la plantilla de 1.000 treballadors a Catalunya, la meitat de total del que té a Espanya.
Els ajustos d'ocupació deriven de la decisió de Uber, Cabify i altres empreses del sector de deixar d'operar a Barcelona davant l'entrada en vigor aquest divendres de la nova normativa que restringeix la seva activitat, atès que els obliga a contractar els seus serveis amb una antelació mínima de quinze minuts.
Unauto estima que l'ajust total del sector a Catalunya pot afectar uns 3.500 treballadors. "És l'ERO més important en la història de Catalunya", segons ha indicat el president d’Unauto a Catalunya, Josep Maria Goñi.
PROPOSTA DE TREBALLAR IRREGULARMENT
Durant la roda de premsa, Goñi ha denunciat, a més, que el secretari d'Infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavín, els va proposar "treballar irregularment".
Segons va revelar, Gavín va dir a les empreses del ram que qualsevol sanció que els posés la Guàrdia Urbana de Barcelona per incomplir els 15 minuts d'antelació per a la contractació de serveis acabaria en un calaix. "La nostra resposta va ser rotundament no", va assegurar.
"Territori pretenia, d'una banda, acontentar els taxistes violents aprovant un Decret Llei amb el qual podrien sentir-se còmodes, i, en segon lloc, evitar les pressions tant de l'Ajuntament de Barcelona com de l'AMB", ha relatat.
"A nosaltres ens oferia treballar irregularment perquè no ens n’anéssim i poguéssim continuar operant a Barcelona, i d'aquesta manera aquests senyors pensaven tancar la quadratura del cercle", ha abundat.
Segons ell, representants de la Conselleria de Territori també els van dir que la tornada a la base prevista al Decret del Govern és una cosa que no té cap importància perquè és "materialment impossible" que els puguin denunciar per això.