Els sindicats d'Air France mantenen la convocatòria de vaga al juny

Amb un cost de 25 milions d'euros perduts al dia en cas de la seva consecució

Per

Europa Press | 15 jun, 2018

Actualitzat : 14:33

L’intersindical d'Air France, que integra 10 sindicats incloent-hi el sindicat majoritari de pilots SNPL, representants de tripulants de cabina i personal de terra, ha acordat aquest dijous mantenir la convocatòria de quatre jornades de vaga del 23 al 26 de juny després de no haver rebut cap proposta sobre les seves reivindicacions salarials.

La presidenta no executiva d'Air France-KLM, Anne-Marie Couderc, s'ha reunit aquest dijous per primera vegada amb el comitè d'empresa d'Air France en un intent d'evitar més vagues per la disputa salarial que manté l’intersindical amb la direcció de la companyia aèria. No obstant això, ha comunicat que no comptava amb autorització per part del consell d'administració d'Air France-KLM per abordar mesures relatives a la negociació salarial fins que es proposi una nova direcció.

Els sindicats reclamen una pujada del 5,1% per la inflació acumulada

En aquest sentit, Couderc, que va substituir Jean-Marc Janaillac de manera interina al capdavant d'Air-France-KLM després de la seva dimissió pel conflicte laboral, ha comunicat als sindicats que a principis de juliol està previst que es designi un nou director executiu.

Durant la reunió, a la qual també ha acudit acompanyada del director general d'Air France, Franck Terner, sí que s'han exposat una sèrie de mesures concretes aprovades pel consell d'administració relatives a aspectes aliens al salari.

Entre elles, figuren unes d'implantació immediata per millorar el dia a dia dels treballadors com la renovació de les instal·lacions de pista a l’Orly o l'augment de la disponibilitat de sales de descans als locals d'Air France, així com altres perquè els propis empleats puguin traslladar les seves propostes i insatisfaccions sobre el funcionament de l'empresa.

En un comunicat, l’intersindical ha censurat que durant la reunió no s'hagi anunciat cap mesura relativa a la revaloració salarial, objectiu segons ells de la trobada amb la direcció de l'aerolínia, i ha declinat valorar les propostes exposades durant la trobada. En qualsevol cas, ha reclamat "un mandat real" per obrir la negociació si l'elecció del director executiu es retarda i que aquest pugui desbloquejar la situació.

Per tot això, els sindicats han anunciat que mantenen la convocatòria de quatre dies d'aturada des del 23 al 26 de juny i que tornaran a reunir-se el pròxim dia 18.

Els sindicats que integren l’intersindical reclamen una pujada del 3,8% de la inflació acumulada entre 2012 i 2017 i un augment de l’1,3% a l'octubre per igualar la inflació estimada per 2018. Per la seva banda, la companyia va plantejar als treballadors d'Air France un increment salarial del 2% aquest any i un 5% suplementari de forma esglaonada de 2019 a 2021, vinculat a un pla de creixement.

Més de la meitat de la plantilla, amb el 55,4% dels vots en contra, va rebutjar aquesta proposta en una consulta en línia organitzada per la companyia en la qual va participar més del 80% dels treballadors del grup, que dona feina a 52.000 treballadors.

En dur-se a terme, sumarien 19 jornades d'atur convocades des de febrer

En dur-se a terme les quatre jornades de vaga, se sumarien a les 15 jornades d'atur convocades des del passat mes de febrer i l'impacte rondaria als 375 milions d'euros, a raó d'un cost de 25 milions d'euros per dia, depenent del volum de cancel·lacions i el nivell de seguiment.

Air France-KLM va registrar uns números vermells de 269 milions d'euros durant el primer trimestre, un 88% més que durant el mateix període de 2017. El Govern francès, que controla el 14,3% del capital del grup aeri, ja ha assenyalat que no acudirà al seu rescat i ha mostrat la seva intenció de sortir de la companyia. AccorHotels ja ha confirmat el seu interès per entrar al grup aeri.

Últimas noticias