Els pensionistes de Canadà, socis de Gas Natural i baixistes a DIA

El fons sobirà canadenc ha comprat al costat de Allianz un 20% del negoci de distribució de gas a Espanya de Gas Natural

Per

Bolsamania | 04 ago, 2017

Els baixistes no sempre són ‘hedge funds’ despietats que tenen la seva caserna en un paradís fiscal. Lluny d'aquesta imatge injuriada, també hi ha fons sobirans que administren les pensions d'un país desenvolupat com Canadà, que està ‘curt’ en DIA i aquesta setmana s'ha convertit en un dels socis de Gas Natural.

Es tracta del Canada Pension Pla Investment Board (CPPIB), un dels deu majors fons sobirans del món per volum d'actius, segons les estadístiques que recopila la consultora Willis Towers Watson i la publicació Pension & Investments fins a 2015, últimes disponibles. En acabar aquest exercici, tenia sota gestió més de 200.000 milions de dòlars.

Aquest muntant procedeix de les cotitzacions dels canadencs. Els ocupats realitzen aportacions obligatòries que gestiona aquest fons sobirà, conegut al país com el CPP, de cara a retornar aquests diners revalorats a aquests contribuents quan arribi el moment de la jubilació. Un sistema al qual s'ha acostat Regne Unit en l'última dècada -Canadà també té una part de pensió universal pública- i que el Govern xilè posa com a exemple per reforçar el seu model, basat fins ara en la contribució a plans privats.

Aquesta setmana, el vehicle s'ha convertit en soci de Gas Natural Fenosa. La companyia presidida per Isidre Fainé ha arribat a un acord per vendre una participació del 20% del seu negoci de distribució de gas a Espanya per un import de 1.500 milions d'euros en efectiu a un consorci d'inversors en infraestructures a llarg termini format per Allianz Capital Partners i el citat CPPIB.

Però no és l'únic interès que té aquest fons sobirà en la borsa espanyola, ja que també és un dels baixistes més agressius en DIA, la companyia més aguaitada pels 'curts' en la sèrie històrica de les estadístiques publicades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els pensionistes canadencs tenen una posició curta del 0,67%, valorada en 23 milions d'euros. La va obrir el passat 11 d'abril, amb un 0,65% del capital de la cadena de supermercats, que va augmentar l'1 de juny fins al 0,83% i va disminuir després l'endemà fins a l'actual 0,67%.

El fons sobirà canadenc ha resistit durant l'última setmana amb la seva aposta invariable, malgrat el tancament de 'curts' i la desbandada generalitzada el divendres passat amb l'entrada del rus Mikhail Fridman al capital, amb un 10% de l'empresa que dirigeixen Ana María Llopis i Ricardo Currás. De fet, l'agregat de posicions curtes es va situar en el 24,49% el 21 de juliol, segons l'última actualització de la CNMV, però amb els moviments a la baixa dels 'hedge funds', ha caigut en almenys 2,5 punts percentuals durant les dues últimes setmanes. L'empresa es va disparar el divendres un 15%, però des de llavors corregeix un 7%, amb el que redueix els guanys anuals al 19%. DIA, ara com ara, no està contribuint positivament a les pensions dels canadencs.

Rànquing de fons sobirans de pensions en 2014. Font: P&I/Willis Towers Watson Global 300

Últimas noticias