Els Luksic recorren la decisió de la JUR de no realitzar l'informe definitiu sobre Popular

Roca Junyent critica que és contrari a la llei

Per

Europa Press | 05 oct, 2018

Aeris Invest, el vehicle inversor de la família Luksic, ha presentat aquest divendres un recurs davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en el qual sol·licita l'anul·lació de la decisió de la Junta Única de Resolució (JUR) de no publicar un informe de valoració definitiu sobre la resolució de Popular. Ja havien amenaçat de fer-ho fa un parell de mesos.

Des del despatx Roca Junyent, contractat pel grup xilè, han denunciat que la no elaboració d'aquest informe definitiu és contrària a la llei i impedeix accedir a la informació real de quina era la situació real de Popular en el moment de la seva resolució.

L'advocat del bufet Roberto Vallina ha explicat que, quan es resol un banc, primer s'ha de fer un informe provisional sobre el seu valor (integra dues parts, les valoracions 1 i 2 provisionals), elaborat en condicions d'urgència i sense tota la informació necessària, com asseguren que reconeix la pròpia Deloitte al seu informe. Posteriorment, la normativa estableix que s'emeti un informe definitiu (integra dues parts, valoracions 1 i 2 definitives) a posteriori, un cop resolt i amb una valoració completa.

Des d’Aeris Invest, Ignacio Bulnes ha apuntat que Deloitte afirma al seu informe provisional, publicat el febrer en versió censurada després de diversos recursos, que aquesta valoració no és apta per a la presa de decisions, que es va fer de manera precipitada i que, independentment de les seves conclusions, s'ha de fer un informe complet per a la presa de decisions. En concret, inclou 106 punts en què adverteix que la informació no és completa.

De la seva banda, el conegut com a informe Valoració 3 és un informe de diferència de tracte, que analitza un escenari alternatiu de liquidació. No obstant això, des de Roca Junyent asseguren que qualsevol banc, en un escenari de liquidació, "val molt poc o té valor negatiu", de manera que el més important per conèixer la situació real del banc seria l'informe de valoració 2 definitiu, que és el que analitza el valor del banc en un escenari de resolució, amb les dades a data del 6 de juny de 2017. "L'important és una valoració sobre Popular com a negoci en funcionament i no en liquidació i és el que han decidit no fer", ha postil·lat l'advocat.

Els demandants van tenir coneixement a principis d'agost que la JUR havia estimat que no calia emetre l'informe definitiu, per la qual cosa van demanar una confirmació a l'organisme presidit per Elke König, que van rebre el passat 14 de setembre. En aquest context, aquest divendres van decidir presentar el recurs al Tribunal de Luxemburg contra aquesta decisió.

"És un tràmit legal previst que no es pot ignorar, no emetre l'informe definitiu infringeix l'article 20 (11) del reglament de resolució. A més, era una garantia per als afectats, perquè podia implicar una compensació per als afectats si finalment Popular valia més del que es va estimar en la valoració provisional", ha assenyalat Vallina, que ha apuntat que la decisió sobre si correspon una compensació o no ha de dictaminar en funció de l'informe definitiu.

En la seva confirmació del 14 de setembre, la JUR argumenta que, tot i que en primera lectura sembla un tràmit obligatori, fent una interpretació no seria necessari a causa de les particularitats del cas, ja que l'informe a posteriori "no serveix per a cap finalitat pràctica". "Diu que quan un banc es ven no cal i això no apareix a la norma, no hi ha cap excepció a l'article 20 per no fer l'informe definitiu", ha assegurat Vallina.

FALTA D'INDEPENDÈNCIA

Així mateix, el despatx posa en qüestió la independència de Deloitte, a causa que el seu informe provisional es reconeix que la signatura va tenir conferències telefòniques amb la JUR i que l'informe es va modificar a sol·licitud de l'organisme europeu.

"Com n’és d’independent la valoració si el que la demana està requerint que s'estengui i es modifiqui i l’altre accepta? Quan un té una valoració independent no hi intervé, almenys això dona per qüestionar el procés", ha explicat Bulnes.

Si bé, no és possible fer una previsió sobre el temps que trigarà a ser estimat o no per Luxemburg, Aeris Invest ha donat mandat a Roca Junyent perquè renunciï a diverses fases per tal d'agilitzar el màxim el procés.

Últimas noticias