Els hotelers facturen un 14% menys a Barcelona durant el mes d'octubre

El desafiament independentista no és l'única causa d'aquesta situació

Per

Europa Press | 14 nov, 2017

Les dades que s'estan coneixent referents a la crisi catalana segueixen sent preocupants. Aquest dimarts el president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, ha xifrat en un 7,5% la caiguda de l'ocupació als establiments de la ciutat de Barcelona durant el passat mes d'octubre, en ple auge del desafiament independentista, cosa que es va traduir en un retrocés d'entre un 13% i un 14% de la facturació hotelera. Tot i que no només la situació a Catalunya en té la culpa.

Barcelona ha estat la gran damnificada: a la resta de ciutats amb prou feines ha tingut incidència la fi de la temporada de 'sol i platja'

Durant la presentació a Madrid de l’'Observatori de la Indústria Hotelera Espanyola per a la temporada d'hivern 2017-2018', elaborat per PwC per la patronal hotelera, Molas ha assegurat que aquesta caiguda s'ha de posar en el context que 2016 va ser un any "molt positiu" i que durant la segona quinzena d'octubre de l'any passat hi va haver "molts congressos a Barcelona". A més, Molas ha explicat que aquest retrocés es refereix únicament a la ciutat de Barcelona, ​​ja que a la resta amb prou feines ha tingut incidència en finalitzar la temporada de 'sol i platja' i no haver començat encara la temporada d'esquí.

Aquesta caiguda de reserves i de facturació a la ciutat de Barcelona s'ha registrat sobretot als hotels de les categories més altes, que tenen un clientela predominantment nord-americana i asiàtica, segons ha dit i recull Europa Press. No obstant, ha advertit que al novembre es registrarà una nova baixada de reserves per la menor demanda i que fins Nadal o finals d'any no es produirà una nova recuperació.

Tot fa pensar en una incidència de la crisi catalana, encara que Molas ha demanat que no es parli només d'això, perquè la suma de les places de la Costa Brava, Costa Daurada, Pirineus i Maresme "supera les de Barcelona". Això sí, ha reconegut que no hi ha estimacions més enllà.

BARCELONA, "UNA GRAN MARCA TURÍSTICA"

Malgrat això, el president de la patronal ha recordat que Barcelona és una "gran marca turística", una marca "molt potent" que juga a la 'Champions League' al mapa turístic europeu internacional amb una "gran capacitat d'aguant". En aquest punt, ha recordat que els atemptats terroristes del passat mes d'agost tot just van tenir reflex en les reserves i que el trànsit aeri de l'aeroport de Barcelona-El Prat, que el passat mes d'octubre va créixer un 3,7%.

"La ciutat de Barcelona té una gran capacitat d'atracció cap a un tipus de clientela europea que està acostumada que hi hagi esdeveniments extraordinaris als seus països que no desvirtuïn un destí", ha aclarit. Molas s'ha preguntat no obstant això qui pagarà la disminució de rendibilitats, de producció i ocupacions "que es notarà en major o menor mesura".

Finalment, ha considerat que si els esdeveniments polítics es van desenvolupant com durant els últims dies, "passaran els mesos i es veurà com un punt i a part per a la història", tancant un futur any 2018 "absolutament normalitzat".

QUÈ PASSARÀ EL 2018?

A més de tot això, els hotelers han alertat també de "certa lentitud" a les reserves de 2018, encara que es mostren optimistes de cara a la temporada d'hivern amb perspectives positives pel que fa a l'augment del preu mitjà i de la rendibilitat, en un any quan se superaran els 80 milions de visitants, tot i que posen en relleu que s'ha produït una recuperació de destinacions com Grècia o Turquia i que això pot influir en la bona marxa del mercat espanyol.

De moment, ha dit Molas, "el nivell de reserves per a l'estiu no té aquest any el mateix volum de reserves que fa un any, de l'entorn del 6% menys". Això no obstant, passades les festes de Nadal, els pressupostos destinats als viatges es recuperen i es produeixen "noves vendes", de manera que les perspectives del sector hoteler espanyol són "optimistes".

Últimas noticias