Els grans bancs francesos demanden al BCE
És la primera vegada que un grup de grans prestamistes europeus porten al supervisor als tribunals
- Aquestes entitats no estan d'acord amb la forma amb la qual el banc central computarà els seus fons al CDC
- En castellano: Los grandes bancos franceses demandan al BCE
Els grans bancs francesos han decidit demandar al Banc Central Europeu (BCE) en un intent per obtenir una exempció respecte als requisits de capital que els exigeix l'organisme europeu, segons informa Financial Times. És la primera vegada que un grup de grans prestadors europeus porta al supervisor als tribunals.
Les demandes han estat presentats per BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, BPCE i La Banque Postale durant el passat mes, d'acord amb documents presentats davant el Tribunal Europeu de Justícia. Persones properes als bancs van dir que aquests estan protestant contra les exigències del BCE. Els bancs francesos estan argumentant que estan obligats per llei a dipositar la major part dels diners recaptats en el fons de propietat estatal, Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) i que, per tant, no ha de ser penalitzats per la seva exposició. El CDC també és estatal i, per tant segur, diuen.
Segons les normes de la UE que entraran en vigor en 2018, els bancs hauran de tenir una ràtio de capital d'almenys el 3% dels seus actius totals. Els bancs francesos haurien millorat les seves ràtios de capital si no haguessin de mantenir el capital en els dipòsits regulats del CDC.
El Livret A, el principal dipòsit regulat a França, és un producte financer establert en 1818 per Luis XVIII per pagar els deutes contrets durant les Guerres Napoleòniques. Des de llavors, s'ha convertit en l'opció d'estalvi triada pel poble francès, ja que està garantit pel Govern, ofereix una taxa d'interès raonable i atractius avantatges fiscals. Prop de 400.000 milions d'euros es troben en aquest i altres dipòsits regulats.
No obstant això, aquests dipòsits regulats han estat durant molt temps una font de tensió entre els bancs francesos i els reguladors. Els bancs han argumentat que les regles que governen els dipòsits condueixen a un ús ineficient del capital i són un drenatge en la liquiditat en el sector bancari.
Els bancs col·loquen al voltant del 65% dels seus diners en el CDC, que utilitza els fons per invertir en habitatge públic i altres projectes.