Els experts demanen calma: "SVB no és un 'canari a la mina' per a la banca europea"
Els analistes reconeixen que aquesta situació augmentarà l'escrutini sobre les entitats financeres
És evident que hi ha risc de contagi i que per això les autoritats nord-americanes han decidit intervenir d'urgència aquest cap de setmana per evitar que el que ha passat amb Silicon Valley Bank (SVB) i també amb Silvergate Bank s'estengui a altres entitats, especialment a bancs petits amb clients molt sensibles als tipus.
No obstant això, la majoria dels experts relativitzen i criden a la calma sobre un possible contagi de tot el que ha passat a la banca europea, cosa que també preocupa molt els inversors, tal com demostren les fortes caigudes a borsa (l'Eurostoxx Banks es deixa a prop d'un 4% aquest dilluns).
"No creiem que la fallida d'SVB sigui un 'canari a la mina de carbó' per als bancs europeus", escriuen aquest dilluns els analistes de Jefferies en un informe. Això sí, tampoc creuen que sigui “una tempestat en una tetera”. És a dir, que reconeixen la rellevància de tota aquesta crisi en la mesura que dona llum sobre les possibles pèrdues no realitzades a les carteres de renda fixa de les entitats financeres.
Esperem una supervisió reguladora més gran dels bancs més petits després del que ha passat amb SVB, comenta JP Morgan
"Això sembla un assumpte aïllat, exclusiu del model de negoci d'SVB i no ens sembla sistèmic pel que fa a la connectivitat amb el sistema bancari europeu en general", insisteix Jefferies.
Altres analistes també fan referència a aquest model de negoci propi de Silicon Valley Bank, un banc centrat en empreses emergents i sector tecnològic, per justificar el seu plantejament que aquesta situació no s'estendrà a Europa.
Guy de Blonay, gestor d'inversions i renda variable financera a Jupiter AM, explica que SVB tenia una estructura de balanç menys diversificada que molts grans bancs universals i estava més exposat a les sortides de dipòsits a causa d'un tipus de client molt específic: els empresaris tecnològics.
"Creiem que el risc d'una gran sortida de dipòsits i les desinversions consegüents de bons i emissions de capital és baix per als bancs europeus diversificats", comenta De Blonay.
Per a Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, els bancs europeus no haurien de tenir problemes de liquiditat similars als SVB, i torna a parlar de nou del seu particular model de negoci. "La majoria dels grans bancs tenen una base de clients diversificada i, el que és més important, no tenen la mateixa exposició a les noves empreses tecnològiques, que són extremadament sensibles als tipus d'interès", comenta.
"El risc de contagi continua existint per als bancs petits amb clients molt sensibles als tipus, però les autoritats nord-americanes estan intervenint-hi per evitar-ne el contagi", afegeix.
"NO S'ESTÀ GESTANT UNA CRISI BANCÀRIA"
JP Morgan també considera que "no s'està gestant una crisi bancària" a Europa a causa de la fallida de Silicon Valley Bank. "La seva situació és, en certa manera, única", postil·la.
Això sí, també creu que el que ha passat farà que els inversors duguin a terme un escrutini més gran sobre les carteres de bons com a percentatge dels dipòsits; la valoració de preus de mercat de les carteres disponibles per a la venda (AFS) i mantingudes fins al venciment (HTM); i les sortides de dipòsits i el ritme d'augment de la beta.
"També esperem una supervisió reguladora més gran dels bancs més petits, així com de tots els bons relacionats amb la liquiditat dels bancs, incloent-hi els llibres HTM, que actualment no es valoren a preus de mercat. Finalment, hem d'estar atents a les repercussions a curt termini als bancs regionals dels EUA i el possible impacte indirecte als bancs europeus", conclou.