Els EUA posa en perill un quart de la producció olivarera espanyola

Trump pretén imposar aranzels de fins al 35% sobre aquest producte que s'exporta a preus de dúmping i rep ajudes comunitàries

Per

Bolsamania | 13 jun, 2018

L'Administració de Donald Trump va ratificar aquest dimarts la seva posició sobre els procediments 'antidúmping' i antisubvenció oberts al juliol de 2017 i considera que l'oliva negra de taula espanyola s'ha exportat als EUA a preus de dúmping i que rep ajudes comunitàries i espanyoles que li confereixen avantatges deslleials sobre les seves competidores nord-americanes. Així, l'Executiu nord-americà augmentarà fins al 34,75% els aranzels a aquest producte, en un exercici "molt preocupant" per al sector, ha afirmat el Govern de Sánchez aquest dijous. Les vendes als Estats Units van suposar el 22% de la producció del sector, per valor de 70 milions de dòlars el 2016 (al voltant de 60 milions d'euros).

Així, el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme està valorant juntament amb la Comissió Europea les possibles accions a emprendre, mentre que Agricultura exposarà la situació davant l'Executiu comunitari i la resta d'Estats membre durant el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE que se celebrarà dilluns que ve.

Després d'aquesta comunicació del Departament de Comerç, correspon ara a la International Trade Commission (ITC) nord-americana determinar, durant la segona quinzena de juliol, si com a conseqüència d'aquestes ajudes i del 'dúmping' suposadament comès, la indústria productora d'olives negres nord-americana s'ha vist seriosament danyada. Si fos així, les mesures definitives es materialitzarien probablement a l'agost.

ANDALUSIA ESPERA "REVERTIR" AQUESTS "INJUSTOS I DESPROPORCIONATS" ARANZELS

El conseller d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural, Rodrigo Sánchez Haro, ha mostrat aquest dimecres la seva voluntat de treballar perquè, de cara a la reunió de juliol de la ITC, es puguin "revertir" els "injustos i desproporcionats" aranzels a l’oliva negra de taula espanyola, de la qual Andalusia és la principal exportadora.

En declaracions als periodistes a la seu de la Conselleria, Sánchez Haro ha explicat que, tot i que els aranzels "s'han elevat a definitius" es poden revertir en aquesta comissió, la decisió de la qual es coneixerà a finals del mes de juliol. "La Junta ha fet tota la justificació dels seus arguments, ha presentats milers de dades i centenars d'expedients. Els ajuts són legals, es troben sota l'empara de l'Organització Mundial del Mercat (OMC)".

Hores més tard, Susana Díaz ha rebutjat la "brutal pujada" d'aranzels de l'administració de Trump i ha advertit que "dos milions de jornals andalusos perillen en un sector compost per 300 empreses". La presidenta de la Junta ha considerat que la Comissió Europea té "eines" per fer front a aquesta situació i "parar-li els peus a Donald Trump perquè ha començat per l'oliva negra de taula i seran molts productes els que seguiran en el futur immediat".

BRUSSEL·LES DÓNA SUPORT A ESPANYA

La Comissió Europea ha criticat aquest dimecres la decisió dels Estats Units i assegura que aquesta és "inacceptable", tot i que esperarà que Washington confirmi al juliol aquesta mesura per respondre-li, ha remarcat el portaveu de Comerç de l'Executiu comunitari, Daniel Rosari . "És una mesura proteccionista que se centra en un producte d'alta qualitat reeixit i popular entre els consumidors nord-americans. Ni la substància de la decisió ni el procés estan justificats", ha afegit.

Últimas noticias