Els Estats Units augmentarà un 29% la seva producció de petroli el 2023

Dels gairebé 9,5 milions de barrils actuals fins a arribar-ne als 12,1 milions

Per

Europa Press | 05 mar, 2018

Els Estats Units augmentarà un 29% la seva producció petroliera el 2023. Dels gairebé 9,5 milions de barrils que produeix actualment als 12,1 milions, segons es desprèn d'un document sobre el mercat petrolier divulgat per l'Agència Internacional de l'Energia (IEA, per les sigles en anglès).

La producció dels EUA creixerà en 2,7 milions de barrils al dia durant el proper quinquenni, més de la meitat del creixement total de la capacitat productora a nivell mundial, que es preveu que sigui de 6,4 milions de barrils diaris. D'aquesta manera, l’IEA pronostica que el país subministri a prop de 12,1 milions de barrils diaris i es convertirà així en el principal productor mundial i gairebé igualant el nivell de la demanda interna.

El país superarà Rússia com el major productor mundial de petroli el 2023 i canviarà la seva posició històrica d'importador per situar-se a prop de l'autosuficiència. L'agència internacional creu que si els preus continuen pujant fins i tot per sobre de les suposicions del document, que es basen a l'actual corba de preus, el nivell de subministrament d’'or negre' per part dels EUA serà molt més gran durant els propers cinc anys.

"Els EUA està a punt per posar el seu segell als mercats petroliers mundials durant els propers cinc anys", ha subratllat el director de l'IEA, Fatih Birol. Només l'augment de la producció nord-americana cobrirà el 80% del creixement de la demanda mundial, fet que unit a l'oferta per part del Brasil, Canadà i Noruega, el món podrà estar "ben proveït", ja que cobriran la totalitat de la demanda.

De la seva banda, el subministrament per part dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) augmentarà en només 750.000 barrils al dia fins el 2023. Pràcticament tot el creixement de la producció del càrtel provindrà de l’Orient Mitjà. A Veneçuela, però, el subministrament s'ha reduït a més de la meitat durant els últims 20 anys i s'estima que aquesta disminució s'accelerarà. La forta caiguda de Veneçuela compensarà els guanys de l'Iraq.

Respecte a la demanda de petroli, l’IEA calcula que augmentarà en 6,9 milions de barrils diaris el 2023, fins a situar-se als 104,7 milions de barrils. La Xina continuarà sent el principal motor de creixement, tot i que les polítiques més estrictes per frenar la contaminació atmosfèrica podrien reduir el seu creixement.

MAJORS INVERSIONS

Segons l'estudi, tot i la caiguda dels costos, es necessitaran inversions addicionals per estimular el creixement de l'oferta després de 2020. La indústria petroliera encara no s'ha recuperat de la caiguda sense precedents de la inversió entre 2015 i 2016.

"Com hem destacat en repetides ocasions, la imatge d'inversió global és feble, cosa que segueix sent motiu de preocupació. Es necessitaran més inversions per compensar la disminució dels camps petrolífers", va explicar Birol.

Per tant, l’IEA assevera que no cal caure en la complaença, sinó que s'ha d'incidir en la necessitat d'una major inversió per poder garantir un subministrament segur a la sòlida demanda futura. "La inversió en el manteniment de la producció actual és un desafiament, la inversió en el creixement de la demanda futura n’és un altre", subratlla l’IEA.

Últimas noticias