Els bancs segueixen de festa i són els millors de l'IBEX 35 després de la sorpresa del BCE

El Banc Central Europeu no descarta pujades de tipus el 2022

Per

Bolsamania | 04 feb, 2022

CAIXABANK

17:35 04/10/24

  • 5,30
  • 2,51%0,13
  • Max: 5,31
  • Min: 5,16
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,67

Els bancs espanyols són aquest divendres els millors de l'IBEX 35. El sector bancari es posiciona amb fortes pujades recolzant-se en la sorpresa que va donar dijous el Banc Central Europeu (BCE), quan no va descartar pujades dels tipus d'interès el 2022. CaixaBank suma un avanç gairebé del 3%, i també hi destaquen Sabadell i Bankinter, amb pujades de gairebé el 4% i de l'1%, respectivament.

Precisament els bancs van ser els que van salvar aquest dijous la papereta a la borsa espanyola. L'IBEX va tancar amb lleus pèrdues, que podrien haver estat pitjors, si no arriba a ser pel pes que la banca té al selectiu espanyol. Precisament, CaixaBank (+5,4%), Sabadell (+5,9%) i Bankinter (+3,16%) van ser els millors.

Aquest divendres les entitats financeres tornen a tirar el carro, i no només aquí. El sector bancari europeu avança més d'un 1% gràcies a les paraules de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, que a la roda de premsa posterior a la reunió del banc central, que havia decidit mantenir els tipus sense canvis, va insinuar un possible gir 'falcó' durant els propers mesos negant-se a descartar que hi haurà pujades de tipus aquest any.

"Primer mirarem les compres d'actius, de manera gradual, i només llavors mirarem els tipus d'interès", va dir Lagarde diverses vegades durant la roda de premsa. Ha insistit que "no apujarem tipus fins que no hàgim conclòs les compres d'actius. Ho farem seqüencialment i gradualment i aplicarem el programa de compres d'actius la resta del 2022", va apuntar la cap del BCE.

No va tancar la porta a fer-ho aquest mateix any, encara que les previsions dels experts apunten a pujades de tipus a partir del 2023. “Esperem que la normalització dels tipus d'interès comenci el 2023, mentre que durant el 2022 la reducció de les compres d'actius serà la principal eina per mostrar la determinació del BCE de fer front a les altes taxes d'inflació", assenyalen des de Julius Baer.

Per la seva banda, els analistes de Berenberg han avançat la seva previsió de la primera pujada de tipus del BCE de 25 punts bàsics “de juny a març de 2023, seguida de dues pujades més el juny i desembre de l'any que ve i dues més el 2024". "Ara esperem que el BCE posi fi a les compres netes d'actius a principis del 2023 i no a la primavera del 2023. Però un moviment de tipus a finals del 2022 i una reducció més ràpida que l'anunciada pel BCE el desembre passat són ara almenys una opció. Els riscos han començat a inclinar-se en aquesta direcció”, indiquen.

I des d'Oxford Economics ressalten que la reunió d'aquest dijous del BCE "va marcar l'inici d'un clar canvi d'orientació de la política monetària", perquè Lagarde va mostrar un nivell més alt de preocupació amb els riscos per a les perspectives d'inflació que ara es consideren a l'alça i es va negar a seguir qualificant de "molt improbable" una pujada de tipus el 2022. Segons va dir, ara veu el Banc Central Europeu compromès amb la dependència de les dades, cosa que obre la porta a un enduriment accelerat. Tot i això, els experts d'aquesta empresa creuen que tot i que les probabilitats d'una pujada de tipus el 2022 "han augmentat clarament en aquest context", una pujada (o diverses, segons els mercats) "segueix sense ser el nostre cas base" .

Últimas noticias