Els baixistes desafien als gestors amb la seva pressió sobre BME
Els inversors amb més posicions curtes mantenen una elevada aposta
- BME és un valor que figura en les cartes d'alguns dels millors fons de borsa espanyola
- El títol rebota més d'un 5% entre octubre i novembre
- En castellano: Los bajistas desafían a los gestores con su presión sobre BME
Actualitzat : 10:20
Borses i Mercats Espanyols (BME) és un dels valors de la borsa espanyola que s'enfronta a major pressió per part dels baixistes, mentre que al seu torn està entre les accions més repetides dels millors fons de borsa espanyola el 2016. El valor, que avui cotitza amb lleus pujades, rebota més d'un 5% entre octubre i novembre.
L'agregat de posicions curtes que apareixen als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) se situa al 8,67% en la seva última actualització, del 27 d'octubre. És el valor més alt des d'abril, quan va superar el 9%. De fet, BME és un dels títols en els quals més fixació tenen els baixistes dins de la borsa espanyola.
No obstant això, les estadístiques de cada inversor institucional amb més del 0,5% del capital de l'empresa que gestiona el funcionament del mercat de renda variable anticipa que la propera dada de la CNMV no serà molt menor a l'actual, malgrat el rebot que ha protagonitzat en les últimes setmanes, i malgrat estar entre els títols favorits dels gestors espanyols.
Així, l'inversor més agressiu és Eminence Capital, un hedge fund nord-americà que controla el 2,28% del capital. Per sobre de l'1% estan el hedge fund britànic Theleme Partners (1,26%) i el fons de capital privat Farallon Capital Management (1,39%). A més, també apareixen entre aquestes estadístiques Newbrook Capital Advisors (0,73%), AKO Capital (0,71%), Naya Capital Management UK Limited (0,6%) i BlackRock Investment Management UK (0,59%).
APOSTA ALCISTA PER BME
Davant de l'aposta a la baixa de diversos hedge fund, els gestors de fons espanyols tenen una altra percepció del títol, que encara que rebota en les últimes setmanes encara cau un 10% en l'acumulat de l'any. Però aquests vehicles tenen per costum portar la contrària al mercat, la qual cosa és una de les claus del seu èxit. Així, azValor és una de les firmes que té una aposta per aquest títol. El producte azValor Iberia, un dels millors en l'any amb una rendibilitat acumulada de més del 17%, ha incrementat la seva exposició a tres accions en el tercer trimestre: Semapa, Elecnor, i el propi operador BME.
El vehicle de la gestora llançada per tres exprofessionals de Bestinver com són Fernando Bernad, Beltrán Parages i Álvaro Guzmán de Lázaro, no és l'únic que ocupa els llocs més destacats del rànquing de rendibilitat que té BME entre les posicions més importants de la seva cartera. Un altre és el Metavalor de Metagestión, un clàssic de la indústria gestionat per Javier Ruiz que supera en cinc punts a la categoria amb una rendibilitat del 4% el 2016. Un altre exemple és el EDM-Inversión, també un clàssic gestionat en aquest cas per Ricardo Vidal i per Alberto Fayos, que amb BME entre les seves apostes acumulen un rendiment del 8% en l'exercici.
Les perspectives tècniques són positives, i coincideixen en aquest cas amb l'aposta dels gestors. "Tècnicament l'aspecte no és dolent, atès que ha deixat enrere la directriu a la baixa des dels màxims de 2015, encara que falta la confirmació de l'inici d'un nou impuls que el tindrem només per sobre dels 28,83 euros en espelmes setmanals", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.