Els auditors han de millorar el seu perfil tecnològic i adaptar-se a noves regulacions específiques

L'estudi indica els reptes pendents als quals s'hauran d'enfrontar els professionals del sector de l'auditoria durant la propera dècada

Per

Europa Press | 15 gen, 2018

Els auditors han de millorar el seu perfil tecnològic i adaptar la seva activitat a una regulació diferenciada per tipus d'empresa durant els propers anys, segons l'informe 'El futur de l'Auditoria', elaborat per Grant Thornton i l'associació internacional d'auditors ACCA.

L'estudi indica els reptes pendents als quals s'hauran d'enfrontar els professionals del sector de l'auditoria durant la pròxima dècada. Així, la connectivitat global, la intel·ligència artificial i els nous mitjans de comunicació seran els principals motors que modelaran la professió, uns canvis que requeriran "una major necessitat de seguretat, i d'auditoria, en particular".

El futur de l'auditoria estarà centrat en la recerca de qualitat consistent i d'una major eficiència del procés auditor per a les companyies

A més, les auditories han d'adequar els informes a la flexibilitat i l'accés a les dades en temps real que permet actualment la tecnologia, enfront de la perspectiva d'un cicle anual, que resulta "massa lent" per al context actual.

L'informe també posa en relleu que les expectatives "estan canviant" i que els usuaris volen més informació sobre el context en què es realitza la revisió i reclamen més transparència per part de les companyies. Un altre repte serà explorar les noves possibilitats pel que fa a l'anàlisi i la mobilitat de les dades i la idea d'auditoria contínua, ja que la consistència dels estàndards resulta important per a les empreses internacionals.

QUALITAT CONSISTENT

Als països en desenvolupament, el futur de l'auditoria estarà centrat en la recerca de qualitat consistent i d'una major eficiència del procés auditor per a les companyies, els usuaris i els propis auditors; mentre que als països desenvolupats els informes podrien incloure informació d'interès per a un altre tipus d'usuaris, realitzar-se de manera més ràpida i sobre un camp informatiu més ampli que l'actual de manera que incloguessin informació no financera i de context.

D'altra banda, l'informe apunta que podrien sorgir regulacions específiques per tipus d'entitats, distingint entre companyies cotitzades, no cotitzades, grans, petites i mitjanes, i sent els diferents països els que apliquin els diferents paràmetres d'obligatorietat segons el tipus d'entitat. Davant la complexitat de les activitats empresarials, els experts també asseguren que es necessiten més especialistes en els equips d'auditories en diferents matèries i millor integrats entre ells, des d'enginyers fins psicòlegs.

Així mateix, la professió ha d'estar preparada per canviar de manera significativa respecte a les necessitats dels seus clients i respondre a les mateixes de forma diferenciada, predient les discordances entre el que vol el mercat, el que necessiten les companyies que volen cotitzar i el que permet el regulador.

Finalment, algunes de les preocupacions del sector de cara al futur són la lentitud del canvi, el caràcter excessivament reactiu de les auditories i l'èmfasi en el compliment per sobre de la utilitat, el que presenta el repte de com atendre les necessitats dels usuaris sense comprometre’n la independència.

Últimas noticias