El sector turístic va perdre 319 milions el 2017 pel 'Procés' a Catalunya
Exceltur diu que el sector ha crescut un 4,4% i ha generat 77.500 nous llocs de treball
- Per a aquest 2018 les estimacions més optimistes apunten a un augment de l'activitat turística del 3,3%
- En castellano: El sector turístico perdió 319 millones de euros en 2017 por el 'procés' en Cataluña
Una nova dada confirma el mal que ha fet al sector turístic el desafiament independentista, conegut com a 'Procés', a Catalunya. Segons les estimacions de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) la crisi política a la regió ha detret tres punts percentuals el creixement de l'activitat turística l'any passat -des del 4,7% inicialment previst a un 4,4% estimat finalment-, en un context de desacceleració general de la demanda durant el quart trimestre de l'any. El sector ha perdut 319 milions d'euros el 2017 per això.
La confiança empresarial entre els empresaris turístics a Catalunya ha caigut i se situa en un -23%
En concret, segons explica Exceltur i se’n fa ressò Europa Press, l'impacte de la inestabilitat política a Catalunya de l'últim trimestre del 2017 es pot xifrar en una caiguda del 9,6% de mitjana dels ingressos turístics, concentrat sobretot a Barcelona, a l'octubre i novembre, i del 15% al desembre, de manera que la pèrdua total per a l'activitat turística és de 319 milions d'euros.
La confiança empresarial entre els empresaris turístics a Catalunya ha caigut i se situa en un 23%. Per això, Exceltur adverteix que hi pot haver risc de pèrdua de generació d'ocupació durant el primer trimestre de l'any, que podria recuperar-se durant el segon trimestre. Així ho ha assegurat durant una roda de premsa el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, que ha analitzat aquestes xifres comparant-les amb els efectes dels atemptats a Barcelona i Cambrils, la vaga a l'aeroport del Prat i la pròpia inestabilitat política a Catalunya la regió.
El balanç de l'any és positiu, però no tant com s'esperava. El turisme espanyol va tancar 2017 amb un augment de l'activitat del 4,4%, encadenant així vuit anys consecutius de creixement, fet que ha permès elevar la seva contribució a l'economia espanyola fins a l’11,5% del producte interior brut (PIB), segons Exceltur. Aquestes dades es coneixen només un dia després que el president del Govern, Mariano Rajoy, revelés que l'any recentment acabat va ser de rècord per al turisme, atès que Espanya va rebre 82 milions de turistes i es va convertir en la segona potència mundial, només per darrere de França i arrabassant-li l’'argent' als EUA.
No obstant això, remarca Exceltur, tot i que el creixement de l'activitat turística ha propiciat la creació de 77.501 nous llocs de treball, la veritat és que s'ha produït una desacceleració durant el quart trimestre al 2,9% enfront del 4,4% que es va registrar durant el trimestre anterior. I la raó no és altra que la inestabilitat a Catalunya, que unida a la caiguda dels viatgers de negocis i a la recuperació dels mercats competidors d'Espanya ha provocat que les dades siguin molt pitjors del que s'esperava inicialment.
L'Aliança per a l'Excel·lència Turística assenyala que el 'boom' turístic respon en bona part a l'estirada de la demanda estrangera, davant d'una moderació del mercat nacional, i es constata una positiva millora de l’1,5% a la renda mediana per turista estranger que reverteix a Espanya per l'arribada de turistes de major despesa, millora de preus, reposicionament de l'oferta i viatgers de negocis. La demanda espanyola creix en viatges a l'exterior i en destinacions interns de menor preu.
L’"excel·lent any turístic" de 2017 es tradueix, per tant, en augments generalitzats i intensos en les vendes (+6,9% en mitjana) i els resultats empresarials (+6,3%) per a satisfacció de les empreses turístiques espanyoles. Així mateix, l'any passat la Comunitat Valenciana i Balears a destinacions de 'sol i platja', Galícia i Cantàbria a Espanya Verd i a l'interior la Comunitat de Madrid, Navarra i Extremadura van destacar com les destinacions de millor balanç empresarial.
CREIXEMENT DEL 3,3% EL 2018
El 'lobby' turístic, que agrupa una trentena de les principals empreses turístiques, ha augurat que 2018 "tornarà a ser un altre any turístic excel·lent". El repte ara de la indústria turística serà procurar un "creixement sostenible de cara al futur", ha apuntat Zoreda, en un context de recuperació de destins competidors. Les previsions de cara a aquest any que comença són positives, tot i que Exceltur planteja dos escenaris: en el més positiu s'estima un nou creixement del 3,3% del l'activitat turística, de nou per sobre de la mitjana estimada per a l'economia espanyola, encara que a un ritme més moderat que durant els dos últims anys.
Nous episodis de tensió a Catalunya podrien arribar a reduir el total de l'activitat turística a Catalunya fins a 924 milions d'euros
No obstant això, Exceltur assenyala que nous episodis de tensió per una nova situació d'inestabilitat política a Catalunya podrien arribar a reduir el total de l'activitat turística a Catalunya fins a 924 milions d'euros, quantitat que igualment reduiria la contribució del turisme a l'economia espanyola, que baixaria cinc dècimes fins al 2,8%.
Així mateix, també alerta d'un fort augment de l'ús de l'habitatge de lloguer concentrat a les destinacions de més èxit, amb la capacitat d'allotjament reglat en valors màxims. En aquests destins és on més s'han generat problemes de contestació social a l'activitat turística.
El context macroeconòmic afavorirà un nou creixement del turisme aquest any, encara que afeblit per la recuperació de les destinacions competidores del Mediterrani Oriental, els efectes en destí del creixement d'habitatges turístics i la incertesa sobre el mercat britànic davant el 'Brexit'. Amb tot, la majoria dels empresaris turístics espanyols esperen tornar a millorar els seus resultats (+5,3%) i vendes (+5,6%) el 2018, amb una creació d'ocupació i recuperació de preus, tot i que a ritmes menys intensos que el 2017.