El sector ferroviari europeu, a tota velocitat cap als nivells prepandèmia
S&P assenyala que el volum de passatgers del 2022 podria assolir el 90% respecte al 2019
El ferrocarril agafarà força aquest 2022. Segons el darrer informe de S&P Global Ratings, els volums de passatgers de tren a Europa repuntaran fins al 75%, fins i tot el 90%, respecte a les dades del 2019.
"Esperem una recuperació contínua i més forta per al sector ferroviari europeu el 2022, ara que la majoria dels països de la regió han alleujat en gran mesura les restriccions de mobilitat”, assenyala l'analista de crèdit de la companyia novaiorquesa, Gonzalo Cantabrana Fernández.
S&P Global Ratings considera que és “improvable” una recuperació completa per a la majoria de les empreses ferroviàries abans del 2023 “com a mínim”. Això es deu a “l'adopció generalitzada del teletreball i l'augment de l'ús del cotxe, que ha estat frenant el trànsit empresarial”. "A més, creiem que la ràpida recuperació del trànsit de lleure podria ser una tendència temporal", afegeixen.
Si es compleixen aquests càlculs, millorarien sensiblement les dades del 2021, quan el volum de passatgers de ferrocarril es va situar al voltant del 60% dels nivells del 2019. Cal assenyalar que el sector ferroviari està tenint una recuperació més ràpida que l'aviació, el volum de passatgers del qual l'any passat va oscil·lar entre el 20% i el 40% dels nivells del 2019, segons S&P Global Ratings.
La qualificadora novaiorquesa atribueix aquesta recuperació, a més del final dels tancaments per Covid-19 i de les restriccions de viatge, al “caràcter gairebé monopolístic” i a “la importància política, social i econòmica del ferrocarril per als governs” europeus. Aquesta circumstància va impulsar la concessió d'ajudes estatals, que van esmorteir l'empitjorament de les mètriques creditícies; com a resultat, malgrat la caiguda del volum de passatgers, la solvència de les empreses ferroviàries ha estat força resistent.
“Des del febrer del 2020, hem rebaixat en general un esglaó les nostres qualificacions dels operadors ferroviaris europeus, encara que alguns s'han mantingut”, indica Cantabrana, “Això contrasta amb les rebaixes de dos esglaons a la majoria dels aeroports europeus que qualifiquem”.
Així mateix, la companyia nord-americana assenyala les conseqüències del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, en particular de l'elevada inflació i de l'augment dels preus de l'energia, com a aspectes molt a tenir en compte en el futur.
“Això podria endarrerir la recuperació de les mètriques de rendibilitat i flux de caixa per a la majoria de les empreses ferroviàries, tret que es beneficiïn de més ajudes governamentals”, apunten, una circumstància que atribueixen que “els operadors ferroviaris tenen elevats costos fixos, en particular els de personal, que solen representar una proporció elevada de les despeses d'explotació”.
"Com que el transport ferroviari és un sector que requereix molta mà d'obra, l'augment dels salaris incrementarà els costos als propers anys", sentencien.