El sector del cava afegeix el Brexit i Trump a les preocupacions pel boicot

Optimisme entre els productors malgrat la caiguda de més del 12% de les vendes nacionals el 2018

Per

Bolsamania | 18 des, 2019

Gairebé tan tradicional com brindar per Nadal amb cava és parlar del boicot a l'espumós, que afecta als cellers catalans. Després del daltabaix en vendes de l'any passat, la polèmica de la frase "ho tornarem a fer" de l'espot de Codorníu ha avivat la flama del veto d'una part de consumidors espanyols, que han volgut llegir entre línies una al·lusió a la frase de Jordi Cuixart, un dels presos del 'procés', durant al judici per l'1-O. A més, aquest any la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava ha altres preocupacions que tenen de veure amb Donald Trump i Boris Johnson i que poden menjar-li mercat internacional.

El Consell Regulador fa anys que prefereix passar de puntetes sobre l'assumpte del bloqueig als productes catalans. Les alternatives són espumosos de València, Extremadura, Aragó o Huelva, on els cellerers esgoten existències des del 2017 i esperen tornar a batre rècords en 2019. No obstant això, encara que preveuen superar l'auge del 90% en les seves vendes dels dos últims anys, segons compten productors locals a Bolsamanía, continuen contribuint al total d'ampolles expedides amb tot just un 4%.

El moment dolç de Requena, Almendralejo, Ainzón, Cariñena i Calataiud no va aconseguir esmorteir els estralls del boicot que es va esquivar el 2017, però que va arremetre fa un any. Les xifres totals de 2018 parlen per si mateixes i van ser les pitjors des de 2014. Els números a Espanya es van desplomar un 12,1% i no van arribar als 80 milions d'ampolles, un nivell no vist des de 1980 i que no s'havia abandonat ni en els pitjors moments de la crisi. Tenint en compte que els territoris catalans de Sant Sadurní d'Anoia i voltants treuen al mercat més del 95% del total, només cal saber sumar dos més dos.

La realitat és que la DOP Cava fa temps que va tirar la tovallola amb el mercat nacional i va començar a concentrar-se en les exportacions, on s'ha crescut al 2% en els dos últims anys. L'exercici passat, el 67,5% dels 244,5 milions d'ampolles expedides es van repartir pel món, enfront del 32,5% que es va quedar a casa. El rècord d'una tendència que ha anat 'in crescendo' des de 2009. És més, marques com Codorníu, Freixenet o Juvé & Camps van passar a les mans d'inversors dels EUA, Alemanya i Holanda, respectivament, que es van convertir en accionistes majoritaris, la qual cosa confirma que els mercats forans es bolquen amb l'espumós català.

Aquesta estratègia ha donat una mica d'aire a unes vendes a Espanya en constant declivi (set anys en negatiu en l'última dècada), però sense acabar de compensar el que es perd a casa. I es veu ara amenaçada per la guerra comercial del president estatunidenc, Donald Trump, i per la possibilitat que no hi hagi un tractat comercial entre el Govern del primer ministre Boris Johnson i la Unió Europea (UE) a la fi de 2020, quan acabarà la transició del Brexit, la qual cosa suposarà encarir el producte a cop d'aranzel.

Els EUA i Regne Unit ocupen el tercer i quart llocs, respectivament, en el rànquing d'exportacions del cava i entre tots dos països es destinen més de 43 milions d'ampolles, dividits gairebé al 50%, una quarta part de tot el que s'exporta a més de 50 nacions. El país dirigit per Trump és la principal destinació de l'espumós fora de la UE, seguit pel Japó, on pararan vuit milions d'ampolles i Washington ha posat el vi espumós en la seva llista de productes de la UE baix vigilància, amb la intenció d'avaluar gravàmens que podrien aconseguir el 100%. Un dur cop després dels impostos del 25% als vins espanyols que s'apliquen des d'octubre.

Quant a Regne Unit, el nou Executiu té com a objectiu abandonar el bloc comunitari l'any pròxim. El primer ministre ha deixat clares les seves intencions en declarar il·legal estendre la pròrroga més enllà de 12 mesos, la qual cosa, segons tots els experts, ha tornat a suscitar els temors d'un divorci sense acord que deixaria les exportacions a la mercè de la política proteccionista que vulgui aplicar Johnson.

EL MUNDO DEL CAVA, A l'EXPECTATIVA

Des del Consell Regulador del Cava expliquen que s'estan preparant per a aquestes eventualitats amb plans de contingència que s'elaboren sobre la base de "escenaris". L'aproximació és molt "conservadora" perquè es considera que tots aquests supòsits estan "en fase embrionària". "Preferim estar a l'expectativa i veure què passa", reconeixen.

Quant a previsions de 2019, subratllen l'optimisme dels cellers per la progressió de les vendes, però en estar en plena campanya nadalenca, els números no arribaran fins a gener. L'organisme explica també que actualment es troba centrat en acabar la nova normativa que regirà el sector i que es presentarà en 2020. El conjunt de regles canviarà l'estatus nacional i internacional de l'espumós i establirà les bases per a preparar-se davant una hipotètica guerra comercial amb dues dels seus principals mercats mundials.

Últimas noticias